Objevy a události týdne č. 36

6. září 2009

Rýže odolná proti záplavám, Keňa a její lvi, Leonardův mechanický lev, nové dějiny Mělníka, Britové a "ufouni".

Japonští vědci stvořili rychle rostoucí druh vysoce výnosné rýže, která odolá i záplavám. Jakmile se ocitne pod vodou, začne vyhánět dlouhé duté stonky, které jí umožní přežít; je prý schopná vyrůst za den až o čtvrt metru. Stačilo jen implantovat geny odolné rýže na rýži citlivější, ale výnosnou. Objev by prý mohl významně zvýšit produkci rýže v regionu, který je na ní existenčně závislý, ale často čelí povodním.

V posledních sedmi letech mizí z keňské přírody v průměru 100 lvů ročně. Není to jen ekologický, ale i hospodářský problém - lvi patří ke zvířatům, která do země vábí nejvíc turistů. V současnosti žijí v Keni asi dvě tisícovky lvů. Podle tamních ochránců přírody je ohrožují klimatické změny, ničení přirozeného životního prostředí, nemoci a střety s člověkem. Pohyb vybraných lvů se snaží monitorovat vysílačkami.

Mechanického lva můžete vidět na francouzském zámku Clos Lucé, kde trávil poslední léta života renesanční všeuměl Leonardo da Vinci. Jedná se o napodobeninu Leonardova automatu, určeného pro francouzského krále. Plány se nedochovaly, jen skici mechanismu, který lvem hýbal. Umělé zvíře podle nich znovu postavil specialista Renato Boaretto. Natahovací lev chodí, třese hlavou, otvírá tlamu a mává ocasem.

Opravy historického jádra Mělníka spojené s archeologickým průzkumem pomáhají od loňska poznat dosud neznámou historii města, které bývalo významným raně středověkým přemyslovským hradištěm. Podle nových poznatků bylo mělnické návrší osídleno už ve starší a střední době bronzové, před více než čtyřmi tisíci lety. Slované tu žili od 8. století. O sto let později už chránily budoucí město hradby.

Britské ministerstvo obrany odtajnilo svůj ufologický archiv z let 1981 až 1996. Obsahuje na osm set hlášení o údajných setkáních s mimozemšťany nebo záhadnými létajícími objekty. Zhruba deset procent z nich vede ministerstvo jako nevysvětlitelné. Příznačný je podle expertů zejména šestinásobný meziroční růst počtu hlášení v letech 1995 a 96, kdy byla v kinech uvedena sci-fi Den nezávislosti.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 36/2009, 5. - 11. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio