Objevy a události týdne č. 36

7. září 2008

Straka a zrcadlo, Cookův bumerang podruhé, kostry v Hodoníně, Parthenon versus zemětřesení, íránské plány kosmické.

Nejen lidoopi, sloni nebo delfíni. Také někteří ptáci se poznávají v zrcadle. Vědci tuto skutečnost experimentálně ověřili u strak obecných - lepili jim na krk značky. Jakmile se označená straka uviděla v zrcadle, začala si krk intenzivně prohlížet a škrábat. Věděla tedy, že se dívá sama na sebe a ne na jiného jedince svého druhu. Snad právě proto mají straky tak rády lesklé předměty, říkají vědci.

Australští domorodci chtějí zpátky bumerang, který v roce 1770 z Austrálie odvezl britský mořeplavec James Cook; prý by se měl vrátit na místo svého původu. Jak už jsme vás informovali, tato rarita z pozůstalosti by měla být v září vydražena v Londýně. Australská vláda zvažuje účast na dražbě. Sydneyský poslanec Scott Morrison dokonce prohlásil, že by Británie měla bumerang Austrálii předat jako dar.

Při stavbě kanalizace ve Velkomoravské ulici v Hodoníně našli dělníci dvě lidské kostry a jednu lebku. Podle archeologů se jedná o pravěké ostatky, které byly už jednou objeveny na jiném místě a znovu zakopány - mohlo to být kdykoliv ve středověku nebo novověku. Z dalších nálezů archeology potěšily zejména střepy červené římské provinciální keramiky nebo kousky hliněné mazanice s otisky prstů.

Parthenon, starověký antický chrám stojící na aténské Akropoli, už dva a půl tisíce let odolává zemětřesením; všechny zásadní škody mu způsobily jen lidé. Chrám přečkal i poslední velké zemětřesení před devíti lety, kdy v Aténách zahynulo 143 lidí. V září přijede zkoumat odolnost chrámu tým japonských expertů. Možná je zaujme, že podobně jako Parthenon vzdoruje otřesům většina chrámů klasického Řecka.

Írán má v plánu vyslat během příštích deseti let do vesmíru kosmickou loď s lidskou posádkou; o datu konání této mise má být podle íránských expertů rozhodnuto do jednoho roku. Prvním krokem ke splnění cíle mělo být 17. srpna vypuštění makety družice na oběžnou dráhu kolem Země. Jak to dopadlo, není jasné. Íránci hovoří o úspěchu, podle amerických zdrojů však nosič krátce po startu spadl.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 36/2008, 6. - 12. září 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio