Objevy a události týdne č. 35

2. září 2009

Původ psů stále nejasný, nejstarší mapa světa, vila císaře Vespasiána, těžký výběr čínských kosmonautů, ruské trable s raketoplány.

Vědcům se zatím nepodařilo zjistit, ve které části světa došlo k domestikaci prapředka dnešních psů. Genetická rozmanitost se zdála nasvědčovat, že by kolébkou psího rodu mohla být východní Asie. Nové výzkumy v Egyptě, Ugandě a Namibii však prokázaly, že DNA psů z afrických vesnic je také velmi rozmanitá. A tak zatím stále platí, že k domestikaci mohlo dojít kdekoliv v Eurasii, kde vedle sebe žili vlci a lidé.

Vědci ze španělské Zaragozy rozluštili rytinu, nalezenou v 90. letech v jeskyni Abauntz na severu Španělska. 14 tisíc let starý záznam na kamenné tabulce je prý nejstarší mapa na světě, zachycující krajinu v okolí jeskyně... Moravští badatelé by proti tomu mohli právem protestovat. Za mapu se totiž považuje i zvláštní rytina na mamutím klu, nalezená u moravského Pavlova. A ta je skoro jednou tak stará.

Nedaleko Říma odkryli archeologové zbytky přepychové vily, která snad patřila římskému císaři Vespasiánovi. Pro toto tvrzení však mají badatelé jen nepřímé důkazy; vychází především z předpokladu, že tak nádhernou stavbu mohl zbudovat jen velmi bohatý člověk - třeba Vespasiánův otec, který byl v této oblasti bankéřem. Císař Vespasián vládl v letech 69 až 79. Narodil se a zemřel možná právě v této vile.

Čínská média zveřejnila před časem některé z podmínek, které musí splnit čínští uchazeči o let do vesmíru. Předběžnými testy neprošli třeba ti, kteří měli na těle nějaké jizvy; prý by se jim v extrémních podmínkách mohly otevřít. Kandidáty mohl diskreditovat i ucpaný nos nebo nepříjemný tělesný pach. Poslední slovo prý ale budou mít jejich manželky. Když s tím nebudou souhlasit, kosmonaut nepoletí.

Rusové si stěžují na neustále odkládané starty amerických raketoplánů. Jejich plánovači prý kvůli tomu musí neustále přepočítávat balistické parametry letů bezpilotní lodi Progress, která vozí na Mezinárodní kosmickou stanici proviant. Podle představitelů agentury Roskosmos by si za to Rusové zasloužili nějakou finanční kompenzaci. Je ale málo pravděpodobné, že by nějakou opravdu dostali.

Pramen: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 35/2009, 29.srpna - 4. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio