Objevy a události týdne č. 33

16. srpen 2009

Hodinky Marie Antonietty, Nový Zéland blíže Austrálii, složitější původ domácích drabařů, stavitelovo kružítko, stopa kosmické "bouračky".

Muzeum islámského umění v Jeruzalémě má ve sbírkách hodinky francouzské královny Marie Antoinetty, vyrobené Abrahamem-Louisem Breguetem. Cena této precizní hodinářské práce se odhaduje na 30 milionů dolarů; navyšuje jí i neobvyklá historie hodinek. Hotové byly 44 let po objednávce, 34 let poté, kdy byla královna popravena. V roce 1983 je z muzea ukradli lupiči. Podařilo se je vypátrat až předloni.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály, které v polovině července otřáslo Novým Zélandem, nevyvolalo vlnu tsunami, ani nezpůsobilo žádné materiální škody. Během pár sekund však změnilo tvar novozélandského Jižního ostrova, a to tak, že se jeho jihozápadní část o 30 centimetrů přiblížila k Austrálii. Podle vědců na tom není nic neobvyklého - kromě skutečnosti, že se změna udála tak rychle.

Divocí dvouhrbí velbloudi z Mongolska a Číny jsou se zdomácnělými drabaři příbuzní jen vzdáleně; prokázala to analýza DNA. Domestikovaní velbloudi podle ní pocházejí z jediné původní populace předků, která však nebyla totožná s předky dnešních divokých velbloudů. Obě velbloudí linie se podle genetické analýzy od sebe oddělily asi před 700 tisíci lety a měly by být považovány za dva různé poddruhy.

Neobvyklý nález se podařil archeologům, zkoumajícím interiér barokního kostela sv. Josefa v Mirošově na Jihlavsku. Kromě zděných pozůstatků starších fází stavby a keramických střepů vykopali ze země i kružítko, které před více než dvěma sty lety v kostele ztratil jeho stavitel. Archeologický průzkum proběhl v souvislosti s pracemi na odvodnění kostela, při nichž došlo k nutnému snižování terénu.

Australský amatérský astronom Anthony Wesley zaznamenal 19. července vlastnoručně postaveným dalekohledem neobvyklý jev poblíž jižního pólu Jupitera. Na podivný černý bod v atmosféře plynného obra upozornil astronomy z NASA, kteří na něj zaměřili infračervený teleskop observatoře Mauna Kea na Havaji. Podle nich se nejspíš jedná o stopu po nárazu komety o průměru maximálně 500 metrů.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 33/2009, 15. - 21. srpna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio