Objevy a události týdne č. 30

27. červenec 2008

Bretaňský spor o ibise, deformace páteře u dinosaurů, moai "na odchodu", padělky v amerických muzejních sbírkách, heliosféra jako vejce.

Ve francouzské Bretani se vede spor o ibise. Několik těchto afrických ptáků uteklo z jedné místní zoo do přírody. Dobře se v ní zabydleli a populace ibisů vzrostla až na čtyři tisícovky. Pak zahájily zdejší úřady likvidační kampaň na ochranu místních ptáků, jejichž vejce a mláďata prý ibisové požírají. Lidé se Sdružení na obranu ibisů však mají jiný názor. Škodlivé vlivy prý nebyly prokázány. Není důvod ibisy vybíjet...

Problémy s páteří nemají jen lidé. Měli je i dinosauři. Němečtí vědci nedávno zkoumali ostatky jednoho dysalotosaura, jurského býložravce z oblasti dnešní Tanzánie, který si za života opravdu vytrpěl své. Deformaci obratle, která mu nejspíš působila po celý život nepříjemnou bolest, si však nezavinil špatným sezením na kancelářské židli u počítače. Dysalotosaurus se s touto deformací už narodil.

Na známém Velikonočním ostrově se nachází 887 slavných obřích soch moai, které však postupně ničí eroze, obrušující jejich kdysi ostře řezané rysy. Nejvíc trpí sochy, které byly kvůli turistům vykopány ze země a vztyčeny; jsou totiž daleko více vystaveny povětrnostním vlivům. Zatím se bohužel nepodařilo najít žádnou účinnou a nepříliš nákladnou metodu, jak sochy restaurovat a ochránit před dalším chátráním.

Pracovníci Brooklynského muzea moderních umění v New Yorku zjistili, že celou třetinu muzejní sbírky koptských soch ze 4. až 7. století našeho letopočtu představují padělky. Další sochy egyptského původu jsou sice staré, ale novodobě přitesané. Muzeum nakoupilo falzifikáty zhruba před čtyřiceti lety od švýcarských a newyorských obchodníků. Teď upozorňuje, že padělky mohou být i v jiných muzeích.

Obálka naší sluneční soustavy, představovaná tzv. heliopauzou, hranicí mezi vlivem Slunce a okolního vesmíru, nemá kulovitý, ale vejčitý tvar. Potvrdila to data, dodaná oběma Voyagery, sondami, které před časem heliopauzou prolétly. Analýzu dat uveřejnil časopis Nature. Heliosféru, prostor zaujímaný ve vesmíru naší sluneční soustavou, deformují vnější vlivy, které nejsou ze všech směrů stejně silné.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 30/2008, 26. července - 1. srpna 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio