Objevy a události týdne č. 29

15. červenec 2007

Kráter Tunguzského meteoritu, milion let starý zub, studenti a zkamenělé velryby, jak létal argentavis, dramatické změny na Jupiteru.

Právě za rok uplyne sto let od exploze, která zkosila miliony stromů v okolí sibiřské říčky Tunguzky. Skupina italských vědců se při té příležitosti chystá zkoumat dno jezera Čeko, asi 8 kilometrů od epicentra výbuchu, které má nezvyklý kráterovitý profil. V jeho středu se pod usazeninami údajně nachází jakási "hutná hmota", která by snad mohla být fragmentem dosud marně hledaného tzv. Tunguzského meteoritu.

V pohoří Atapuerca na severu Španělska našli tamní paleontologové lidský zub v geologické vrstvě, staré více než milion dvě stě tisíc let. Pokud se jeho stáří potvrdí, půjde o vůbec nejstarší pozůstatek člověka na západě Evropy. Už dříve byly na stejném místě nalezeny kamenné nástroje. Odborníci soudí, že zub patřil osobě staré 20 až 25 let. Zatím není možné určit, jakému druhu pravěkého člověka náležel.

Skupinka studentů z chilského přístavního města Concón se před měsícem vydala na přírodovědnou vycházku do hor pod vedením své učitelky biologie. Doufali, že najdou nějaké fosilie bezobratlých živočichů. Místo toho však poblíž obce Los Maitenes našli zkamenělé čelisti, obratle a žebra čtyř pravěkých velryb. Podle vědců je unikátní nález starý pět milionů let. V oblasti se předpokládají další objevy.

Před šesti miliony let obýval území dnešní Argentiny pták argentavis, obr se sedmimetrovým rozpětím křídel. Vědci donedávna netušili, jak tento tvor o velikosti malého letadla mohl vlastními silami vzlétnout. Nové výzkumy ukázaly, že se do vzduchu zřejmě dostával podobně jako dnešní piloti závěsných kluzáků - rozběhl se rychle ze svahu. Při plachtění pak dovedně využíval vzdušného proudění.

Atmosféra na Jupiteru se v posledních měsících dramaticky mění. Snímky Hubbleova kosmického teleskopu ukazují rychle se proměňující tvary velkých mrakových formací v blízkosti rovníku, které jsou průvodním jevem gigantických bouří, prohánějících se atmosférou planety. Změny podobného rozsahu nebyly zatím na Jupiteru pozorovány. Astronomové se teď snaží zjistit, co je jejich příčinou.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 29/2007, 14. - 20. července 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.