Objevy a události týdne č. 27

4. červenec 2010

Kalifornské město Calexico „na klouzačce“, kosatka dravá u nizozemských břehů, neznámí plžíci z vídeňské zoo, parník na dně jezera Michigan, John Glenn a raketoplány.

Mohutné zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály, které o Velikonocích zasáhlo Kalifornský poloostrov, posunulo třicetitisícové americké město Calexico asi o 60 centimetrů k jihu. Vyplývá to z údajů, zveřejněných americkou NASA. Podle vědců se však nejedná o nic neobvyklého. Třeba při letošním velkém zemětřesení v Chile doslova „popojelo“ skoro třísettisícové město Concepción o tři metry k západu.

Na mělčině u nizozemského ostrova Ameland uvázla koncem června mladá kosatka dravá. Tři a půl metru dlouhou samici kytovce z čeledi delfínovitých zachránili ochránci přírody; převezli ji do delfinária, odkud by měla být po zotavení vypuštěna zpět na volné moře. Kosatky žijí především v polárních vodách, jejich jižnější výskyt je neobvyklý. U nizozemských břehů byla kosatka naposledy pozorována v roce 1974.

Když ve vídeňské zoo v Schönbrunnu budovali expozici deštného pralesa, dovezli z Bornea rostliny; pochopitelně i s hlínou. A z té jim začali vylézat miniaturní suchozemští plžíci. Odborníci nasbírali celkem devětačtyřicet těchto třímilimetrových mrňousů, prozkoumali je – a zjistili, že jde o dosud nepopsaný druh. Šnečci dostali jméno podle šéfa tropického pavilonu, kde byli objeveni – jmenují se schwammerie.

Na dně Michiganského jezera u města Milwaukee našli američtí potápěči dvacet let marně hledaný vrak dřevěného parníku, který se potopil ve sněhové bouři v říjnu roku 1898. Jednadevadesát metrů dlouhá loď je takřka nepoškozená, dobře konzervovaná studenou jezerní vodou. Podle historiků leží na dně Michiganského jezera na pět set dalších lodních vraků, které na své objevení zatím čekají.

Američané by se neměli vzdávat raketoplánů, dokud za ně nebudou mít plnohodnotnou náhradu. Myslí si to spousta lidí a mezi nimi i John Glenn, třetí Američan ve vesmíru, který se svezl i raketoplánem – v roce 1998, kdy mu bylo sedmasedmdesát. Zatím se ale nic nemění. Raketoplány by měly letět už jen dvakrát; říká se ovšem, že NASA uvažuje i o třetím letu – pokud na něj dostane peníze.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 27/2010, 3. - 9. července.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio