Objevy a události týdne č. 13

29. březen 2009

Makakové a zubní hygiena, zestárlý člověk pekingský, tisíc let stará past na ryby, upírka z Benátek, solární panely na ISS.

Japonští primatologové zaznamenali neobvyklé chování sedmi samic makaků jávských z jedné kolonie v oblasti thajského Bangkoku. Samičky si čistily mezizubní prostory jakýmisi "dentálními nitěmi" z lidských vlasů a hlavně - v přítomnosti mláďat to dělaly častěji a důkladněji. Jako by jim předváděly správný postup. Vědci teď hodlají věnovat pozornost mláďatům a zjistit, jestli byla snaha jejich matek úspěšná.

Čínští vědci použili novou metodu k přeurčení stáří pozůstatků pekingského člověka, Homo erectus pekinensis, objevených před více než osmdesáti lety v Čou-kchou-tienu u Pekingu. Měření radioaktivního rozpadu izotopů hliníku a berylia v křemeni jim prozradilo, že vrstvy, v nichž se kosti erektů nacházejí, jsou staré asi tři čtvrtě milionu let - a to je zhruba o dvě stě tisíc let víc, než činily dosavadní odhady.

V ústí řeky Teifi poblíž Cardiganu ve Walesu byla objevena tisíc let stará past na ryby. 260 metrů dlouhá stavba z velkých kamenů na dně má tvar písmene "V". Ryby, především asi pstruzi a lososi, se v ní zachytávaly při odlivu, když hladina klesla a uvěznila je za kameny. Struktury na dně řeky si náhodně povšimla posádka letadla, poté byla zkoumána pomocí satelitních snímků. Nakonec se na dno vydali potápěči.

Neobvyklý objev učinili italští archeologové na ostrůvku Lazzaretto Nuovo u Benátek při odkrývání masového hrobu obětí morové epidemie z roku 1576. Narazili na ostatky ženy, která měla mezi čelistmi cihlu. Podle všeho jde o pozůstatek rituálu ke zneškodnění upíra, za kterého byla zřejmě tato mrtvá považována. Různým způsobem "upravené" ostatky údajných upírů se občas nacházejí. Dokonce i u nás.

Orbitální stanice ISS je kompletně vybavena solárními panely; poslední pár k ní dopravil raketoplán Discovery. Stanice teď může čerpat energii z osmi panelů, což umožní navýšit počet členů posádky ze tří na šest a zahájit plný vědecký provoz. Stanice ale stále není kompletní. Chybí třeba důležitý modul Node 3 se zařízením pro údržbu životního prostředí na stanici. Hotovo by mělo být koncem jara příštího roku.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 13/2009, 28. března - 3. dubna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio