Objevy a události týdne č. 11

15. březen 2009

Brkoslavové na Liberecku, historické bouře a vichřice podle Rakušanů, nejstarší mozek světa, Ötzi na internetu, konec čínské sondy.

V Českém ráji a na Liberecku zimují tisíce brkoslavů severních. Tito ptáci o velikosti špačka mají narůžovělé peří, barevně zdobená křídla a špičaté chocholky. Hnízdí na severu Evropy a Ruska. U nás se živí jeřabinami nebo třeba jablky, která zůstala na stromech. Létají až v pětisethlavých hejnech. Domů se vrátí nejpozději začátkem dubna. Naposledy prý došlo k podobné invazi brkoslavů před třinácti lety.

Ve střední Evropě nepřibývá bouří ani vichřic, jak si veřejnost často myslí. Podle rakouských klimatologů, kteří analyzovali středoevropské záznamy o počasí za posledních 130 let, bylo v našich končinách nejbouřlivěji na přelomu 19. a 20. století. Pak četnost bouří klesala a svého minima dosáhla ve třicátých letech. Následoval plynulý nárůst s vrcholem v 90. letech a postupné uklidňování, které trvá dodnes.

V americkém Kansasu byl objeven 300 milionů let starý zkamenělý mozek. V lebce fosilní paryby, vymřelé příbuzné dnešních chimér, jej našli překvapení vědci na speciálním pracovišti ve francouzském Grenoblu. Zkameněliny měkkých tkání se občas nacházejí, mozků je však mezi nimi pramálo. Tento je navíc nejstarší ze všech. Vývoj mozku je jádrem dějin obratlovců, a tak je kansaský objev více než významný.

Od 3. března je alpský muž z ledovce, známý jako Ötzi, celý na internetu. Více než tři tisíce let stará mumie, která leží ve speciálním mrazícím boxu v muzeu v jihotyrolském Bolzanu, je tak vůbec poprvé kontinuálně zpřístupněna veřejnosti. V rámci speciálního projektu bylo pořízeno 150 tisíc snímků, dokumentujících Ötziho tělo do nejmenších detailů. Stačí se podívat na stránky www.icemanphotoscan.eu.

1. března ukončila svou práci na oběžné dráze kolem Měsíce čínská sonda Čchang'e 1; po kontrolovaném pádu se rozbila o jeho povrch. Sonda byla vypuštěna v říjnu 2007. Jedním z jejích úkolů bylo vytvoření podrobné fotografické mapy celého měsíčního povrchu, která byla nakonec zveřejněna loni, 12. listopadu. Číňané chystají ještě jednu měsíční sondu a v roce 2012 chtějí na Měsíc vyslat průzkumné vozítko.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 11/2009, 14. - 20. března.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.