Objevy a události týdne č. 10

8. březen 2009

Pohoří pod ledovcem, otevření Bagdádského muzea, muzeum kosmonautiky v Čechách, vesmírný hotel, falešná Atlantida.

Gamburcevovo pohoří, objevené ve východní Antarktidě před půl stoletím díky seismickému mapování, je velké jako Alpy; jeho vrcholky však nespatříte. Celé se skrývá v ledu. Nedávno bylo zmapováno za pomoci radaru. Vědce velmi překvapily jeho ostré štíty a hluboká údolí - čekali spíše erodovanou náhorní plošinu. Mohlo by to znamenat, že antarktický ledovec vznikl rychleji, než se doposud předpokládalo.

Po šestileté vynucené přestávce je od 23. února opět pro návštěvníky přístupné Bagdádské muzeum. Budova je nově rekonstruována, do bývalé slávy však muzeu ještě hodně chybí. Po invazi roku 2003 byly jeho sbírky vyrabovány; velkou část ukradených artefaktů se dodnes nepodařilo vypátrat. Mimo jiné chybí zhruba padesátka nejcennějších exponátů, skutečných klenotů iráckého národního dědictví.

Česká republika by mohla mít své muzeum kosmonautiky. Nápad se zrodil letos v lednu a získal si řadu příznivců. Na našem území se nachází několik exponátů, které by mohly být ozdobou podobného muzea - třeba kabina kosmické lodi Sojuz 28, která vynesla do kosmu Vladimíra Remka, česká, respektive československá vlajka, kterou měl s sebou na Měsíci Eugene Cernan, nebo vzorky měsíčních hornin.

Už za tři roky by měli první turisté pozorovat východy a západy slunce nad naší planetou z oken vesmírného hotelu Galactic Suite. Ten bude létat 450 kilometrů nad povrchem rychlostí třiceti tisíc kilometrů v hodině a Zemi oběhne patnáctkrát za den. Čtyřdennímu pobytu na oběžné dráze bude předcházet osmnáctitýdenní výcvik. Vážný zájem už projevilo 38 dobrodruhů. Výlet je přijde na tři miliony eur.

Nová verze aplikace Google Earth, umožňující virtuální pohled na mořské dno, ukazuje v Atlantiku síť pravoúhlých čar. Podle fantastů jde o trosky bájné Atlantidy, kterou před mnoha tisíci lety pohltilo moře. Podle vývojářů z Googlu vznikla tato síť zpracováním dat, získaných z lodí za pomoci sonaru; zachycuje trasy, po nichž měřící lodě pluly. Hloubka moře mezi nimi není známá a tak se tyto trasy projevily jako linie.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 10/2009, 7. - 13. března.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.