Objevy a události týdne č. 01

4. leden 2009

Co skrývají korálové letokruhy, obrazy z lidské mysli, stopy po bitvě s Germány, masti z Ježíšovy doby, na Mars nanečisto.

Nejen stromy - i mořští koráli vytvářejí cosi jako letokruhy, v nichž zůstává zakódován záznam cyklických událostí, které mají přímý vliv na růst korálů. Takovými událostmi jsou třeba velká zemětřesení, způsobující pokles či vyzdvižení mořského dna. Například korálové útesy Indického oceánu podle vědců prozrazují, že v této oblasti lze v příštích dvaceti letech čekat jedno nebo i více mohutných zemětřesení.

Japonští vědci dokázali promítnout na obrazovku počítače obrazy, sejmuté přímo z lidské mysli. Je to vůbec poprvé, kdy se podařilo vizualizovat signály z mozku člověka a zobrazit, na co se zkoumaný právě dívá - i když zatím pouze ve formě jednoduchých obrázků. Podle odborníků by tato technologie mohla jednou posloužit i ke zobrazení snů a odhalení nejrůznějších, třeba jen myšlených, tajemství.

Ani po prohrané bitvě v Teutoburském lese v roce devět našeho letopočtu se Římané nevzdali zcela vojenských aktivit na germánském území východně od Rýna, jak se tvrdívá, ale podnikali tam občasné razie. Stopy po jedné bitvě římských legionářů s Germány, k níž došlo ve 3. století, zkoumají němečtí archeologové v Dolním Sasku u obce Kalefeld. Mezi odkrytými nálezy převažují zbraně a jejich části.

Při vykopávkách v lázeňském komplexu historického palestinského města Magdaly narazili vědci pod vrstvou bahna na zapečetěné hliněné nádoby, obsahující mastné substance. Podle vatikánských archeologů by mohlo jít o balzámy a parfémy z prvního století našeho letopočtu. Takové vonné masti mohla použít Máří Magdaléna k pomazání nohou Ježíše Krista. Rozhodně jde o kosmetický produkt z oné doby.

Letos v březnu vstoupí šest vybraných dobrovolníků v jednom moskevském lékařském institutu do speciálního modulu, kde stráví ve stísněných podmínkách a izolaci 105 dní. Jedná se o první z experimentů, simulujících podmínky kosmického letu s lidskou posádkou k Marsu. Koncem roku na něj naváže další experiment, který by měl tentokrát trvat 520 dní; právě tak dlouho, jako uvažovaná expedice.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 1/2009, 3. - 9. ledna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.