Obědy v některých školách a školkách v Ústeckém kraji kvůli rostoucím cenám potravin podraží

5. květen 2022 08:50

V Česku v posledních měsících zdražila mouka, máslo nebo zelenina. Dražší potraviny jsou důvodem, proč v některých školách a školkách v Ústeckém kraji zdražili stravné. Většina ze škol a školek, které Český rozhlas oslovil, ale vyčkává, jestli náklady na jídlo dál porostou.

Ze škol a školek, které Český rozhlas oslovil, zvyšoval ceny jen zlomek. Nejčastěji školy odůvodňují zdražení stravného právě rostoucími cenami potravin a energií.

Od května například zdražila školní jídelna v České Kamenici nebo ZŠ Březiny v Děčíně – tam jde o zdražení o tři koruny. Původně stál oběd pro nejmenší žáky 21 korun, teď je to 24 korun.

Zvýšení cen avizovala také centrální školní jídelna v Litoměřicích, a to pro žáky z druhého stupně. V jídelně při základní škole Dubí 1 ceny obědů mírně vzrostly už na začátku dubna.

Z mateřských škol pak zvyšovala ceny například Montessori rodinná a mateřská školka v Chomutově.

Většina škol a školek se zdražováním obědů vyčkává

Většina z dotazovaných škol, školek, nebo zástupců jednotlivých měst uvedla, že zatím zdražovat nebudou.

Podle ředitelky chomutovských mateřských škol Elišky Smetanové celou situaci zatím sledují a vyčkávají, jestli ceny potravin i dál porostou. Zatím nechtějí stravné zvyšovat ani od září, nejdříve by to prý mohlo přicházet v úvahu až od ledna příštího roku.

V sousedním Mostě budou muset zdražit. Podle mluvčí města Kláry Vydrové ale zatím není jasné, kdy o kolik.

Strávníci si ve školních jídelnách připlatí od září v Litvínově, o kolik, to se zatím také ještě neví.

Ceny obědů ve školách a školkách Ústí nad Labem se podle náměstka primátora Michala Ševcovice za PRO Zdraví a Sport zvedají jen výjimečně a zdražení je v řádu korun. Ceny stravného se tam tvoří vždy na školní rok, doteď prý přitom nebylo potřeba do nich výrazně zasahovat.

Spustit audio

Související