Kvůli drahým energiím a potravinám některé školní jídelny zvyšují ceny obědů

25. duben 2022 09:04

Některé školní jídelny v Ústeckém kraji zdražují obědy. Třeba Centrální školní jídelna v Litoměřicích zvedla ceny školákům z druhého a vyšších stupňů. Kvůli rostoucím cenám energií, pohonných hmot a potravin zvýšila poplatek pro strávníky taky školní jídelna v Dubí u Teplic.

„Vaří výborně a porce jsou také takové, jaké mají být, takže jsme velice spokojeni. I ta cena je stále, podle mě, velice dostupná,“ konstatuje Jutta Dvořáková, zatím co bere do jídlonosiče obědy pro sebe a manžela.

Po zdražení teď jedno kompletní menu pro cizí strávníky přijde na 60 korun, pro školáky to je podle věku zhruba polovina.

Vyšší cena neodradila ani dlouhodobou zákaznici, Magdalenu Polákovou: „Co je to pětikoruna, to je jak nic. Klidně bych to ještě o něco zvýšila, protože ty náklady musí být vysoké. Dvakrát v týdnu jsou dvě jídla – to si všichni mohou vybrat, i děti.“

Přes zdražení obědů zatím strávníků neubylo

Druháci se řadí do fronty. Jejich nemocnému spolužákovi přiběhla pro jídlo maminka, Irena Černá. Ani ona nemá s podražením obědů problém. „Tak asi je to nutnost, protože když energie a všechno stoupá, tak je to přirozeně tak. Určitě mě to od odběru obědů neodradí,“ krčí rameny.

Současnou situaci podle všeho chápou i ostatní strávníci. Podle vedoucí školní jídelny, Lenky Machalové, jich neubývá: „Z rodičů se nikdo neozval s tím, že by třeba protestoval. Naopak bych řekla, že se ještě zvedl počet žáků,“ doplňuje.

Školní jídelna v Dubí uvaří denně asi 215 obědů, kapacita je až 300.

Spustit audio

Související