Občanská iniciativa chce vyzvat vedení Mostu, aby zrušilo výběrové řízení na rekonstrukci kulturního domu Repre

11. prosinec 2023 09:51

Občanská iniciativa The most Most chce vyzvat vedení Mostu, aby zrušilo výběrové řízení na rekonstrukci kulturního domu Repre. Členové iniciativy se obávají, že plánovaná rekonstrukce brutalistní budově z přelomu 70. a 80. let 20. století ublíží.

Město oznámilo, že získalo na modernizaci Repre dotaci v hodnotě necelých čtvrt miliardy korun. Členové iniciativy přesto věří alespoň v dílčí změny v projektu.

„Snažíme se zejména poukázat na problematičnost stávající rekonstrukce kulturního domu Repre. Rádi bychom vyvolali nějaký dialog s městem – pokusíme se jeho vedení přesvědčit, že ta stávající podoba rekonstrukce není dobrá, a že bude pro ten dům fatální,“ vysvětlil důvod vzniku iniciativy The most Most její člen Martin Trávníček.

V minulosti už v Mostě podobné iniciativy vznikly. Dialog s městem se jim ale nedařil.

„Neděláme si iluze o tom, že město hodí ten stávající projekt do koše, ovšem s přibývajícími léty a s věkem toho domu se mění společenský názor na tyto stavby – můžeme to vidět i v souvislosti s hlavním nádražím, okolo kterého se vede také poměrně žhavá diskuze. Stále je tady nějaká naděje, že třeba společně se změnou vedení města, kdy se změnil primátor, bude třeba vstřícnější přístup k podobným domům,“ dodává Trávníček.

Vedení Mostu potřebuje na rekonstrukci domu Repre štědré dotace

Vedení Mostu oznámilo, že získalo na rekonstrukci Repre dotaci přesahující 230 milionů korun - a o další stovky milionů bude město žádat.

Podle vedoucího odboru veřejných zakázek mosteckého magistrátu Františka Jiráska mělo být výběrové řízení na stavební firmu, která Repre zmodernizuje, ukončené do konce roku. To se ale nestihne. „Zadávací řízení k rekonstrukci kulturního domu Repre stále probíhá. Na základě dotazů účastníků zadávacího řízení jsme byli nuceni původní termín posunout na 9. ledna,“ uvedl Jirásek.

Magistrát v Mostě ani vedení města v tuto chvíli o iniciativě The most Most nic neví. Proč tomu tak je, vysvětluje za iniciativu Martin Trávníček: „Zatím jsme stále ve fázi, kdy sbíráme podpisy. Rádi bychom městu předali ten dokument ucelený, už s nějakým počtem podpisů. Pokud se to nesetká s žádnou odezvou, hodláme v tom pokračovat, protože napříč obyvatelstvem Mostu se ozývají kritické hlasy k té rekonstrukci a věřím, že lidé budou ochotni jít do ulic a projevit svůj názor,“ uzavírá Martin trávníček.

Ještě do Vánoc chce iniciativa zorganizovat happening, další by pak měly následovat na začátku příštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související