O výstavbě tunelu pod Bílinou rozhodne ministerstvo dopravy v roce 2020

19. září 2019

Kolem roku 2025 by mohla začít výstavba tunelu pod Bílinou na Teplicku. Vyplývá to z podkladů Ředitelství silnic a dálnic. Podle odhadu silničářů by měl nový tunel na průtahu městem vyjít na zhruba 4,5 miliardy korun. Konečné rozhodnutí o jeho výstavbě padne v příštím roce.

Dopravní situace v Bílině je dlouhodobě komplikovaná. Řidiči často stojí v kolonách v obou směrech silnice I/13, jak od Mostu, tak i od Teplic.

„Podle posledního sčítání, které prováděla Dopravní fakulta ČVUT, tudy projede 22 tisíc automobilů za 24 hodin, z toho přes 2 500 kamionů,“ konstatuje starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO.

ŘSD proto připravuje tzv. „tunelovou variantu“ obchvatu města. „Měla by vyjít na zhruba 4,5 miliardy korun, oproti původní variantě je zkrácená. Samotný tunel by měl být dlouhý kolem 1,5 kilometru,“ shrnuje ředitel chomutovského Ředitelství silnic a dálnic Martin Vidímský.

Výsledky technických studií a další podklady mají mít silničáři k dispozici během února příštího roku. Ještě v roce 2020 pak chce ministr dopravy za hnutí ANO Vladimír Kremlík rozhodnout, jestli tunel pod Bílinou postaví.

Pokud centrální komise ministerstva dopravy výstavbu nového tunelu pod Bílinou schválí, mohlo by se začít stavět kolem roku 2025.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související