Děčín i Bílina rozšiřují „bezdoplatkové zóny“. V Dubí se zatím nedaří toto opatření prosadit

14. srpen 2019 14:42

Takzvané „bezdoplatkové zóny“ zavádějí některá města proto, aby omezila obchod s chudobou. Aby po přistěhování noví nájemníci neměli nárok na doplatek na bydlení, kterým majitelům bytů platí většinou přemrštěné nájmy. V Bílině a v Děčíně se toto opatření osvědčilo a bezdoplatkové zóny tam rozšiřují. Naopak v Dubí se to vedení města stále nedaří.

Od minulého víkendu platí v Děčíně opatření v některých ulicích v Podmoklech a v Horním Oldřichově – dosud byla bezdoplatková zóna v části centra a Starého města.

V Bílině rozšiřují zónu už podruhé – k sídlištím Teplické Předměstí a Za Chlumem a k Bezovce se nově podle starostky Zuzany Schwarz Bařtipánové z hnutí ANO přidají i ostatní sídliště. Majitelům dotčených domů teď běží lhůta na podávání námitek na radnici.

Starostka doplnila, že tam, kde bezdoplatková zóna platí už teď, ubylo častého střídání nájemníků a s tím spojených sousedských problémů.

V Trmicích a v Ústí nad Labem je bezdoplatková zóna na celém území od začátku března. Podle náměstka primátora Tomáše Vlacha z ANO se nepotvrdily obavy, že by toto opatření mohlo mít zásadní dopad na slušné, ale chudé lidi – například na důchodce nebo samoživitele.

Záměr Dubí vyhlásit „bezdoplatkovou zónu“ zamítl magistrát v Teplicích

V Dubí na Teplicku se toto opatření nedaří radnici zavést. Zamítl to totiž magistrát v Teplicích. Podle vedoucí odboru sociálních věcí Ivy Tiché Dubí neurčilo konkrétní problémové domy a opatření by tak dopadlo i na spořádané obyvatele.

Starosta Petr Pípal z hnutí Severočeši Dubí situaci v ulicích Ruská, Střední a Mírová shrnul: „V této zóně, hlavně na Ruské ulici, byly různé nevěstince, restaurace, a tak dále. Dnes se nám z toho opět stávají zařízení pro ubytovávání lidí, kteří putují – jsou na nějakém místě, udělají problémy, dluhy, jdou na jiné místo, a tam se chovají úplně stejně.“

Radnice proto nový návrh přizpůsobila námitkám magistrátu, ale v Teplicích se tím podle Pípala odmítli znovu zabývat.

Postup teplického magistrátu by měl do konce příštího týdne posoudit krajský úřad.

Spustit audio

Související