O víkendu to v Ústeckém kraji žije plesy, masopusty i pohádkami

15. únor 2024

Popeleční středa, která ukončuje veškeré plesání, vyšla letos na 14. února – v Ústeckém kraji se přesto vesele plesá dál. To samé platí i pro masopusty. Zajít ale můžete i na pohádku nebo do muzea – prohlédnout si poklad.

Sobota 17. února

Myslivecký spolek Střela Jílové pořádá v sobotu Myslivecký ples v kulturním domě Svoboda v Libouchci – živá hudba i bohatá zvěřinová tombola zaručeny. Pořadatelé zajistili i autobusovou dopravu - v 19 hodin z Jílového a ve 2.30  zpátky z Libouchce.

Masopust v Herálci má kořeny na konci 19. století, letos poprvé byl součástí nehmotného kulturního dědictví kraje Vysočina

Bez masek, zato s hudbou kapel Black Horse a Štíhlá koza, také s bohatou tombolou a soutěží, bude Horobál v Kulturním domě v Tisé. Je to taneční setkání tiských, ústeckých, teplických, děčínských a chomutovských horolezců. Začátek je ve 20 hodin. I tady slibují pořadatelé rozvoz autobusem zhruba ve 2 hodiny.

Pivovarský masopust mají 17. února ve Varnsdorfu od 14 hodin v pivovaru Kocour. Krom různých druhů piv tam na vás čekají masopustní hody, soutěž o nejlepší masku a spousta muziky.

Ve Starých Křečanech bude ve 13 hodin sraz masopustního průvodu u hasičské zbrojnice Brtníky, cíl v restauraci U Krkovičky.

V Rybništi je sraz ve 13.30 v parku – průvod projde obcí a budou i zábavná zastavení s občerstvením, hudbu obstará Máňa trio a všechno uzavře maškarní rej v kulturním domě.

To v Košticích stanovili sraz masek na 11. hodinu před kulturním domem, ples začne ve 20 hodin a hrát bude kapela Víti Vávry.

The Boom - Pavel Nepivoda

Jestli se vám nechce tančit, ale máte chuť na večer s živou hudbou, pak zavítejte do restaurace Králova Výšina v Ústí nad Labem – ve 20 hodin tam začne koncert beatové kapely Nepitch band.

A abychom nezapomněli na děti – tak výstavu Život jako v pohádce nabízí Turistické informační centrum v Oseku. Je to soubor krásných pohádkových kostýmů z dílny Evy Bláhové, členky Divadla V Pytli. Čeká tam na vás Zlatovláska, Sněhová královna, Honza, co se stal málem králem a další pohádkové postavy – se stručným textem pohádky i ponaučením, které s sebou každá pohádka nese. Denně krom neděle je otevřeno od 9 do 16 hodin s půlhodinovou polední pauzou. 

Neděle 18. února

Černice jsou součástí Horního Jiřetína, a právě tam u hospůdky ve 14 hodin začíná masopustní průvod. Vydá se na cestu ke kulturnímu domu, kde už bude čekat občerstvení a maškarní bál pro děti – všechny masky a kostýmy jsou vítány!

Expozice Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích

Stálé loutkové divadlo v Lounech zve na 14. hodinu na představení pohádky Pavouk Brabouk a Divadlo K. H. Máchy v Litoměřicích dává už v 10 hodin pohádku O třech prasátkách – hraje Sváťovo dividlo.

Pohádku Princezna ze mlejna zná většina dětí – i ty odrostlejší, ale jak tahle princezna vypadá a zpívá na divadelních prknech, to můžete vidět v neděli v Městském divadle v Děčíně od 15 hodin. Pohádkový muzikál tu zahraje pražský divadelní soubor Natalie Venturové.

Ještě předtím ale můžete klidně vyrazit také do děčínské zoologické zahrady – právě tam končí prázdninová interaktivní stezka pro děti se soutěžemi a tajenkou. Výherce čekají hezké odměny – například originální trika nebo upomínkové předměty.

Poklad z Domoušic

A na závěr pro vás máme jednu unikátní akci. 18. února totiž končí krátkodobá výstava Poklad z Domoušic aneb Luxus z jihu v žateckém regionálním muzeu. Jde o předměty nalezené při detektorovém průzkumu u Domoušic, datované jsou do 8. století a je to unikátní soubor pozlacených opaskových kování byzantinského stylu, bronzový pocínovaný závěsek z luxusního ženského náhrdelníku a ještě soubor železných hrotů, patrně součástí vochle, tedy nástroje určeného k pročesávání lněných vláken. Poklad z Domoušic můžete vidět v žateckém muzeu už jen v neděli od 13 do 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.