O víkendu v Ústeckém kraji můžete tančit a hodovat, ale také pomáhat nebo vítat jaro

17. březen 2022

O víkendu v Ústeckém kraji můžete tančit, hodovat, smát se, ale také pomáhat či vítat jaro. Nejlepší ale asi bude spojit to tak nějak dohromady – dle vašeho gusta!

Sobota 19. března

Pokud chcete poznat, jak vítali jaro dávní předkové, pak vyrazte v sobotu do archeoskanzenu v Březně u Loun na akci s příhodným názvem Jarilo.

Archeoskanzen Březno

V programu od 10 do 17 hodin se můžete těšit na archeologické experimenty, ukázky ze života v době bronzové včetně výroby šperků, ale také se můžete naučit plést košík či pomlázku nebo si vyzkoušíte výrobu ptačích budek. Uvidíte také, jak se kroužkují ptáci a dozvíte se i zajímavosti o životě sýčků.

Do doby Keltů se můžete na chvíli vrátit například na různých místech Ústeckého kraje, třeba i na rozhledně Sněžník. Od 19:30 se tam budou vysílat světelné signály – tak, jak se kdysi domlouvali právě Keltové. Oheň ale poslouží už od 18 hodin – k opékání špekáčků.

Rozhledna Děčínský Sněžník

Ani při zábavě nemusíme zapomínat na pomoc těm, kteří to potřebují – například v Tisé na Ústecku v restauraci Kačák bude od 20 hodin koncert pro Ukrajinu. Účinkovat budou Jiří George Dittrich a skupina Hlasivky. Výtěžek z akce poputuje na transparentní účet Člověka v tísni na pomoc Ukrajině.

Na Ukrajinu myslí i v Líšťanech na Lounsku. Od 20 hodin vypukne ve zdejším kulturním domě maškarní ples, ke kterému bude vyhrávat kapela Aquarius. Vstupné je 150 korun, 100 korun z každé prodané vstupenky přitom půjde na pomoc Ukrajině.

Národní dům v Ústí nad Labem zve 19. března v 19:00 na koncert skupiny Kliďánko. A přijďte včas, protože hned na začátku bude překvapení. Pro ty, kteří mají rádi country hudbu, asi není překvapením, že Kliďánko slaví už 30 let od vzniku skupiny. Součásti programu bude i vystoupení řady bývalých členů a rozhodně velkou atrakcí bude taneční country show skupiny Crock 14.

Lyžování (ilustrační foto)

Hodně tančit se bude i v kulturním zařízení Orfeum v Kadani – už od 17:30 bude všem Josefům i jejich doprovodu na počest josefského svátku vyhrávat kapela Milana Baranijaka.

A jestli se chcete vesele rozloučit s končící lyžařskou sezónou, vypravte se do Skiareálu Alšovka v Klášterci nad Ohří. Od 12 hodin vás bude čekat rozlučková párty u ledového bazénu. Soutěžit se bude o nejhustější trik, nejlepší „vohoz“ a nejkrutější pád. Registrace začíná už v 9 hodin a končí v 11. Teplá šatna i občerstvení je zajištěné na Alšově chatě.

Neděle 20. března

Činoherák pro Ukrajinu – to je souhrnný název pestrého programu v ústeckém Činoherním studiu. Od 12 do 20 hodin pro vás herci i jejich přátelé připravili benefiční happening. V sále se bude koncertovat, v prostoru Obejvák se budou promítat filmy a nedá se vyloučit ani další překvapení. Všichni vystoupí bez nároku na honorář a veškeré vstupné půjde na konto SOS Ukrajina Člověk v tísni.

Činoherní studio: Višňový sad

Výstavní a prodejní setkání chovatelů terarijních i akvarijních zvířat, exotického ptactva a rostlin se koná v Clarion Congress hotelu v Ústí nad Labem od 9 do 12 hodin. Najdete zde terarijní zvířata, hady, ještěry, bezobratlé živočichy, jako sklípkany, lupenitky, kudlanky. Pokud potřebujete krmný hmyz a hlodavce, vitamíny, doplňky stravy pro Vaše miláčky, tak jste na tom správném místě. Vybavení pro chov jako terária, osvětlení a další vybavení do terárií jsou také samozřejmostí.

Gekon zázračný

Jestli máte chuť hodovat, udělejte si výlet třeba do Slavětína na Lounsku – od 12 hodin bude před radnicí program pro děti i pro dospělé, chybět nebude zabijačkový guláš a další laskominy, taky si budete moci vyzkoušet ruční plnění jitrnic a špejlování.

Třešnička na dortu na závěr – po dvou letech se chystá unikátní zápas hvězd Národní basketbalové ligy: výběr Česka proti výběru světa. Basketbalové hody jsou pro vás připravené od 15.45 v hale Sluneta v Ústí nad Labem a těšit se můžete i na sponzorská zelená trička a speciální odměny.

Cokoli si vyberete, hezky se bavte!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.