O víkendu to v Ústeckém kraji bude žít masopustem, pohádkami i výstavami

17. únor 2022

Za masopustním veselím se můžete v sobotu vydat třeba do Úštěka, Zubrnic nebo Jiřetína pod Jedlovou. V neděli pak můžete vzít rodinu do muzea nebo na pohádku.

Sobota 19. února

Čí je masopust? Tak se ptali v Jiřetíně pod Jedlovou a po dvou letech si odpověděli – NÁŠ! Ten letošní bude hned trojitý, protože v Dolním Podluží bude sraz maškar v sobotu v 10 hodin, v Horním Podluží v 11 hodin a v samotném Jiřetíně pod Jedlovou také v 11 hodin. Po obchůzce se nakonec všechny tři průvody sejdou v Dolním Podluží u kostela svaté Kateřiny a ve 14 hodin vypukne ten pravý Podtolštejnský masopust s vyháněním Ledové Mařeny, vábením jara, s muzikou, masopustními pochoutkami, starostenským sudem a se soutěží masek.

Masopust v Zubrnicích

V Kadani sice masopustní reje zrušili, ale zabijačkové tržiště plné tradičních českých dobrot, jako jsou jitrnice, jelítka, ovárek, koblížky, trdelníky a další, na Mírovém náměstí v Kadani bude. Přijďte od 10 do 16 hodin ochutnat a strávit příjemný den. K poslechu budou hrát kapely Brassband a Motovidlo.

V Úštěku si masopust vzít nedali, ale vzhledem k situaci bude v komornějším provedení. Od 9 do 17 hodin můžete putovat s kapelou a maskami po úštěckých dvorcích a dalších místech, kde budou řemeslnické stánky, prodej masopustních dobrot, chybět nebude ani strom hojnosti, pohádka Sváťova dividla ani tradiční zlatý hřeb úštěckého programu – přílet prasete z úřadu – k tomu dojde v 10, ve 14 v 16 hodin.

masopust v Úštěku 2016

V 9:30 startuje masopust ve skanzenu v Zubrnicích. Masky a maškary se sejdou ve dvoře roubeného domu z Loubí, starosta jim půjčí obec a ty se na oplátku zavážou obec v pořádku vrátit. Masopustní průvod se pak vydá potěšit obyvatele Zubrnic a podle tradice popřát hodně dobrého a samé radosti v letošním roce. Tradičně se účastní folklórní soubor DYKYTA z Krásné Lípy. Součástí programu bude i prodejní výstava masopustního zboží ze Zákup, budou se péct dobroty v kachlových kamnech a vyhrávat bude dixielandová kapela DIXI DC.

Při všem tom radování buďte i obezřetní – naštěstí respirátor se dá vydávat za masopustní masku a nakonec si ho můžete i příslušně dozdobit.

Neděle 20. února

Kulturní dům Říp v Roudnici nad Labem, neděle 20. února a 18. hodina – to je místo a čas talk show pro fanoušky Dakaru, silných strojů a extrémních zážitků. Účastníci letošního ročníku Rallye Dakar Martin Macík a jeho posádka se podělí o neuvěřitelné příhody a informace ze zákulisí. Připravte se na pořádnou dávku adrenalinu, svérázný humor i záběry, ze kterých mrazí. V kategorii kamionů si posádka ve složení Martin Macík, František Tomášek a David Švanda vyjela krásné 7. místo.

Martin Macík balí kufry a odlétá na Dakar 2022. Opět s kamionem Karlem. Letos jede Dakar po desáté

Už v 15 hodin se ale můžete v neděli zastavit s dětmi v roudnickém Kulturním domě Říp – na programu je pohádka Zvířátka a loupežníci v podání Sváťova dividla.

Výstava Návraty volyňských Čechů v lounském muzeu přibližuje osudy českých emigrantů do Ruska od 19. století až po jejich jednotlivé návraty do vlasti, ať už to bylo po 1. nebo 2. světové válce, ve kterých se volyňští Češi aktivně postavili po bok československých vojáků, nebo po černobylské katastrofě. Dnes je lounské muzeum otevřeno od 10 do 17 hodin. Výstava Návraty Volyňských Čechů potrvá jen do 27. února.

V Krušnohorském divadle v Teplicích už v 10:30 začíná příběh Krysáci a ztracený Ludvík. V odlehlém koutě téměř zapomenuté skládky někde u moravských Vizovic se odehrávají příhody krysích kamarádů Huberta a Hodana, Edy – laboratorní myšky a přítele z Prahy a jejich nerozlučného kamaráda sádrového trpaslíka Ludvíka.

Pavouk sklípkan

Výstavní a prodejní setkání chovatelů terarijních a akvarijních zvířat, exotického ptactva a rostlin se koná v neděli v Clarion Congress Hotelu v Ústí nad Labem od 9 do 12 hodin. Najdete tu hady, ještěry, bezobratlé živočichy jako sklípkany, lupenitky nebo kudlanky, ale taky krmný hmyz a hlodavce, vitamíny, doplňky stravy a vybavení pro chov.

Cokoli si vyberete, hezky se bavte, nezapomínejte na aktuální zdravotní opatření a pro jistotu si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Spustit audio