O víkendu se v Ústeckém kraji nudit nebudete – čeká vás řada kulturních akcí všeho druhu

24. srpen 2023

V ústeckém kraji to o víkendu opět kulturně žije. No, posuďte sami: Děčínská kotva revival, Kouzelná noc na zámku Stekník, Císařský den v Kadani, motorkáři v Řehlovicích, Dny lesních řemesel u Dolského mlýna, loučení s prázdninami v Roudnici nad Labem a v Jirkově, Slavnosti města Dubí…

Sobota 26. srpna

V sobotu vrcholí Divadelní zahrada – ústecké Činoherní studio uvede na zahradě Českého rozhlasu Sever představení nejen po děti Bratrstvo kočičí pracky a vy se konečně dozvíte, jak to bylo s Rychlými šípy doopravdy. Začátek je v 18 hodin, v případě nepřízně počasí se hraje v budově Činoherního studia na Střekově.

Zámek Stekník přivítal první návštěvníky v nové sezóně

Areál Bažantnice v Děčíně zve na 12. hodinu – na Děčínskou kotvu revival fest 2023. Vystoupí Brontosauři Revival, skupina Gemini s hity Dalibora Jandy, Kabát Revival Varnsdorf, AC/DC tribute a další.

Zámek Stekník nabízí 26. srpna v rámci Hradozámecké noci od 19 do 21 hodin neobvyklé prohlídky. Kostýmovaní průvodci provedou návštěvníky osvětlenými sály, kde se odehrají scénky z historie zámku a prý přijdou i majitelé – hraběcí rodina Kulhánků z Klaudensteinu.

V Kadani v sobotu mají Císařský den – největší akci celého roku. Čeká vás spousta zábavy, historické tržiště, stará řemesla, středověká hudba, rytířské turnaje i tance. Dostaví se i sám císař a král český Karel IV. Císařský den zakončí ohňová show a ohňostroj.

Závin se švestkami

V sobotu od 14 hodin do půlnoci bude kralovat štrůdlování v Lišnici na Mostecku. Bude se soutěžit o nejlepší štrůdl, zažijete Lišnické Vánoce aneb letní vánoční hry, připravené jsou atrakce i ukázky hasičské techniky. V programu vystoupí Martin Maxa – to bude v 16.30, ve 20 přijde na řadu Elán revival a v 21 hodin retropárty s ohňostrojem Ein Lukesle Buntes.

A máme tu něco pro milovníky motorek a rockové muziky – 26. srpna už v 9.45 se začnou sjíždět motorkáři do Řehlovic. Ve 13 hodin pak odstartuje spanilá jízda Českým středohořím a ve 13.30 začnou hrát skupiny Last rebel, Hlahol, BB Flink, Schlak a další.

Pokud milujete spíš motoveterány, pak si vyjeďte do Šluknovského výběžku. V 9 hodin startují v Doubici majitelé motocyklů Čechie-Böhmerland, dojedou do Krásné Lípy, pak přejedou do Rumburka, k zámku ve Šluknově a přes Kunratice zpátky do Doubice.

Už od pátku bude znít hudba také v Dubí na městských slavnostech. Sobotní koncert ve Sportovním areálu začíná ve 14 hodin a vystřídají se tu Lake Malawi, Ilona Csáková s kapelou, Lenny a Metallica Revival.

Mezinárodní mistrovství ČR v jízdě pákových drezín v Děčíně

Milovníci netradičních soutěží si na své přijdou v Děčíně. Koná se tam 12. ročník mezinárodního mistrovství České republiky v jízdě pákových drezín, a to od 10 do 16 hodin.

Na závěr jsem si nechala sladkou – přímo čokoládovou tečku. V 18 hodin otvírá Mederův dům v Žatci hudební večer s čokoládou. Výstava pralinek je prodejní, součástí programu je i ochutnávkový raut a čokoládová fontána.

Neděle 27. srpna

Dny lesních řemesel u Dolského mlýna v neděli končí, ale na programu je toho ještě spousta – bude se tavit železná ruda, uvidíte sklářské řemeslo a dokonce si ho můžete vyzkoušet, bude se rozebírat milíř s dřevěným uhlím a uvidíte i pečení v chlebové peci, drátenictví nebo výrobu smoly.

Na letišti u Roudnice nad Labem se v neděli loučí s prázdninami. Návštěvníky čekají letecké ukázky, ukázky vyprošťování hasičů, divadlo a další zábava. Přijďte si zasoutěžit na různě zaměřená stanoviště, která si pro vás připraví roudnické mateřské školky, firma Veolia Energie ČR a roudnický Aeroklub. Nebo se můžete podívat, jak fungují pejskové, kteří se se svými páníčky věnují canisterapii.

Dny lesních řemesel na Dolském mlýně

Loučení s prázdninami mají v plánu na 27. srpna také v Jirkově v Olejomlýnském parku, a to od 13.30 do 17 hodin. Bude připravená řada soutěží. Na děti čeká balonkářka i malování na obličej, nebudou chybět dětské dílničky a také ukázka výcviku a techniky složek IZS. Celým dnem bude provázet moderátor Lukáš Budai.

V Dubí na Teplicku se znovu otevře Sportovní areál pro koncert Dubských slavností – od 13 hodin se tu vystřídají Pokáč, Jaroslav Uhlíř a na konec vystoupí YO YO Band.

Lesní kavárna Kafáč v Bílině zve v neděli na 15. hodinu a v tomto Nedělním Kafáči zahrají skupiny U-Style, The Bladder Stones a exoticky znějící Tribubu.

Pokáč

Děčínské Rogalo, což jsou pravidelná nedělní hudební odpoledne na Smetanově nábřeží, nabídne v 15 hodin Ninarosu – skvělou slovenskou houslistku, skladatelku a zpěvačku Ninu Marinovou v doprovodu výtečného akordeonisty Michala Mihoka a kytaristy Tonyho Dlapy. V 16 hodin vystoupí Patrik Malý – zpěvák, kytarista a skladatel, semifinalista soutěže Hlas Československa z roku 2014 a v 17 hodin zahraje legendární děčínská kapela Vomiště.

A na závěr tu máme zas něco pro milovníky silných strojů – po celý víkend se na mosteckém autodromu konají soutěže závodů Czech Truck Prix and NASCAR, série závodů začíná 27. srpna zahřívacími koly už v 9 hodin a pokračuje až do 18 hodin.

Spustit audio