O víkendu se otevírá Labská cyklostezka i zámecké zahrady děčínského zámku

13. duben 2023

Odemykání zámeckých zahrad v Děčíně. Odemykání Labské cyklostezky v Litoměřicích. Cestování s dinosaury ve Štětí. Rytíři na zámku Pátek. Odpolední čaje v Mostě na Benediktu… Stačí si vybrat!

Sobota 15. dubna

Zámek v Děčíně zve v sobotu na Odemykání zámeckých zahrad, a to od 14 do 17 hodin. V programu vystoupí taneční studio FRI.DA – Medvědice, hudební trio Tři v klobouku a hudební skupina Czechoff. Pro nejmenší návštěvníky bude přichystáno setí jarní řeřichy a oblíbené kamínkování – přijďte si do zámecké zahrady vyměnit své obrázkové kamínky.

Labská cyklostezka s pohledem na Větruši

Turistickou sezónu zahajují 15. dubna také v Děčíně na Smetanově nábřeží – už od 10 hodin. Pořadatelé připravili širokou nabídku regionálních výrobků, Food festival s netradiční i klasickou kuchyní, přistavení legendárního remorkéru, rozmanitý program pro děti, a to zdaleka není vše. Součástí je i odemykání Labské cyklostezky – nejen v Děčíně, ale také v Litoměřicích. Tam je sraz už v 9.30 u Cyklověže . Pojede se do Velkých Žernosek, kde je připravený program (nejen pro děti).

Milovníci dinosaurů pak mají v sobotu ideální příležitost k cestě do Štětí. V parku u Mírového náměstí si od 14 hodin mohou dopřát Cestování s dinosaury. Pokud se vám tento termín nehodí, nezoufejte. Akce se koná i v neděli 16. dubna, to ale v čase od 11 hodin.

Pokud dáváte přednost zážitkům divadelním a najmě muzikálovým, pak vás zveme do Severočeského divadla v Ústí nad Labem – na představení muzikálu My Fair Lady. Začátek je v 17 hodin.

Zámek Velké Březno

Ještě před divadlem ale můžete stihnout Den památek na zámku Velké Březno. Ten začíná už v 10 hodin – podíváte se v rámci něj na místa, která běžně pro návštěvníky přístupná nejsou. Otevřený bude i nedaleký bunkr – Muzeum československého opevnění ve Velkém Březně má totiž v sobotu Den otevřených dveří. Od 13 hodin tu na vás bude čekat průvodce v dobové uniformě.

O hodně dál do historie se dostanete na zámku Pátek – 15. dubna od 14 hodin tu pořádají soutěžní odpoledne s rytíři. Uvidíte ukázky historického šermu, práci v kovárně i se dřevem a v plánu je i výcvik malých rytířů, což by se nakonec mohlo líbit i holčičkám.

Halina Pawlowská

Na závěr je tu pozvánka do kina v Benešově nad Ploučnicí. Od 19 hodin tam bude mít talkshow Halina Pawlowská. Manuál zralé ženy je určen ženám od 12 do 100 let, je ale samozřejmě také pro muže, protože právě díky manuálu budou lépe rozumět svým partnerkám (a možná i sami sobě). Poslechněte si humorné příběhy, přijďte si odpočinout a zasmát. Určitě se nudit nebudete! Na konci představení bude připravena autogramiáda a prodej knih.

Neděle 16. dubna

Nejen pro seniory jsou určené Odpolední čaje na Benediktu v Mostě, začínají v 15 hodin a k tanci i poslechu bude hrát skupina Stará sešlost.

Jestli dáváte přednost dechovce, pak je tu pozvánka do kulturního domu Zastávka v Lounech. Od 14 hodin tu bude vyhrávat Lounská třináctka.

Liberecký rodák, herec Ladislav Hampl byl speciálním hostem Dopoledne pod Ještědem 2. listopadu, kdy Český rozhlas Liberec slavil 1. narozeniny

Pro děti bude přitažlivé vystoupení skupiny Čiperkové – od 15 hodin vás v Kulturním centru v Klášterci nad Ohří zavedou do Písničkozemě. Čiperkové jsou zapsáni v knize rekordů díky písničce Bratře Kubo, kterou nazpívali v 23 jazycích. Pořádají i vlastní dětský festival Čiperkafest.

Dokonalá fraška, to je originální převleková komedie pro dva herce – Lucii Štěpánkovou a Ladislava Hampla z divadla Kalich. 16. dubna v 19 hodin ji zahrají v Městském divadle v Děčíně. Herci střídají role, kostýmy, přízvuky, paruky, masky… Chvílemi jsou převleky a tempo tak rychlé, až si člověk říká, že to není možné ve dvou stihnout, ale inscenace po celém světě dokazují, že to jde.

Mohli bychom oživit dávno vyhynulé druhy zvířat?

Milovníci dinosaurů pak mají ideální příležitost k cestě do Štětí. V parku u Mírového náměstí si od 11 hodin mohou dopřát Cestování s dinosaury, což je interaktivní divadelní přednáška pro děti na téma život dinosaurů v druhohorách. Je doplněná replikami fosilií ve skutečných velikostech a animatronickými dinosaury různých velikostí od malých mláďátek až po sedmimetrové exempláře.

Poslední týden už je k vidění výstava Klášter a jeho pán ve Františkánském klášteře v Kadani. Připomíná 550. výročí založení kadaňského kláštera.

Poslední pozvánka je do veřejného sálu Hraničář. Od 11 hodin tu bude burza vinylů i CD – od ABBY přes Ivana Mládka, Blue Effect, Depeche Mode, Beatles, Queen a spoustu dalších až po ZZ Top. V 15 hodin pak začne Swap rostlin – první jarní výměna. Přineste s sebou cokoliv z oboru – odnože, řízky, pokojovky, balkónovky, kaktusy, ale třeba i nepotřebné květináče. Přijít ale samozřejmě můžete i v případě, že žádnou rostlinu na výměnu nemáte, ale chcete si jen nějakou odnést.

Spustit audio