O vánočních svátcích se v Ústeckém kraji nudit nebudete – vyberte si, kam se vydat za kulturou

22. prosinec 2022

Živé betlémy, půlnoční mše, čekání na Ježíška v zoologických zahradách, štěpánské zábavy vánoční Hawaii Párty i řada koncertů. I přes vánoční svátky to u nás kulturně žije.

24. prosince

Na Štědrý den připravila zoologická zahrada v Děčíně pro návštěvníky dáreček v podobě vstupu zdarma. Příchozí si mohou od 8 do 16 hodin užít vánočně nasvícenou zoo s několika vánočními stromy a betlémem. Součástí programu je nově i schránka na dopisy pro Ježíška, kam mohou děti až do Štědrého dne nosit svá tajná přání.

Zoo Děčín

Stalo se už tradicí, že návštěvníci v tento sváteční den nosí nejrůznější dobroty zvířatům. Jestliže chcete i vy přispět děčínských zvířatům něčím dobrým, nejvhodnější je suché pečivo, zelenina, ovoce, zrní, oříšky, piškoty, ale případně i psí nebo kočičí konzervy. Připomínáme, že donesené dobroty nemohou lidé nadělit přímo zvířatům, ale musí je odložit do dřevěných jeslí poblíž pokladny. Ošetřovatelé toto krmení mezi zvířata později spravedlivě rozdělí.

Přijďte si užít Štědrý den také v ústecké zoo! Vánoční nadílku a stromečky dostanou i zdejší zvířátka. Otevřeno bude od 9:00 do 14:00 a vstupné je dobrovolné.

Betlémské světlo přinesli skauti do budovy Českého rozhlasu Hradec Králové

Ještě na Štědrý den můžete získat betlémské světlo s letošním krásným heslem Mír začíná u tebe – v Mostě ho skauti budou rozdávat na 1. náměstí od 13 do 15 hodin, v době od 10 do 11 hodin se bude betlémské světlo rozdávat také v Dubí u kostela Panny Marie, u kapličky ve Mstišově, u kapličky v Pozorce a v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Cínovci, ve 14 hodin pak v areálu poutní baziliky v Krupce-Bohosudově.

Divadlo M zve do kostela Zvěstování Panny Marie v Duchcově – od 22 hodin vám tam odehrají příběh o narození Ježíška s živým betlémem a taky s českými koledami. Živý betlém i s ovečkami bude na zámku Červený Hrádek od 11 do 15 hodin. Ve stejnou dobu bude živý betlém také v Městském parku v Chomutově, tradičně ho doplní i betlém řezbáře Jaroslava Stejného.

V 16 hodin začne tradiční štědrovečerní zpívání u kapličky v Brné na Ústecku. zazpívá sbor Miloše Jíry i všichni přítomní a zatroubí k tomu Ústečtí trubači. Snad to stihnou, protože ve 14 hodin budou troubit ještě ve Skoroticích.

25. prosince

Na nedělní 14. hodinu připravil Spolek žen z Úštěka Setkání na Helfenburku, což zřícenina hrádku nedaleko Úštěka. Teplé nápoje a oheň prý budou zajištěny, ale buřtíky na opečení si přineste.

Hrad Helfenburk u Úštěka

V Tisé na Ústecku mají 25. prosince takovou štědrovečerní dočesnou – v 19 hodin rozezní zdejší kostel sv. Anny Rybova Česká mše vánoční. Účinkují Pěvecký sbor Tisá, Západočeská symfonietta, na varhany zahraje Václav Krahulík a dirigování se ujme Miloš Bok.

Vánoce se slaví všude – takže i na Havaji a klub Attic v Litvínově zve 25. prosince od 21 hodin na vánoční Hawai Párty. Čeká vás jedinečná noc, plná speciálních efektů a žhavých rytmů! Pink gorila show, hromada havajských věnců, tropické palmy a barevná laser show vás přenesou na ostrov snů! Za mixpultem to rozjede DJ Mr.Vee, v jeho setu nebudou chybět největší hity současnosti ani latinskoamerické rytmy a songy!

A komu se nechce juchat – ať už po česku nebo po havajsku, může zvolit návštěvu Podřipského muzea v Roudnici nad Labem. 25. prosince tu mají otevřeno od 13 do 17 hodin. Už jen do 25. ledna jsou tu k vidění dvě zajímavé výstavy – jednak Tisíciletá tradice české měny a jednak putovní fotografická výstava přírodovědce Petra Pokorného. Fotografie zobrazují mnohdy jen stěží přístupná místa v Africe, Americe, v Grónsku a dalších. Ale jsou tu i fotografie, které dokumentují proměny severozápadních Čech. Ve stálých expozicích se můžete krom jiného pokochat krásou antických váz nebo unikátním pohyblivým dioramatem Mechanický Říp.

26. prosince

Po těch vánočních hodech neškodí trocha pohybu, a toho si pěkně v tanečním rytmu můžete v toto sváteční pondělí dopřát například v kulturním zařízení Orfeum v Kadani – od 17.30 vás k zábavě pro všechny generace zve kapela Petra Baranijaka.

Vánoční taneční zábavu pořádají také v Litvínově – v Citadele, už od 16 hodin tu k tanci i poslechu budou hrát manželé Hvozdovi. A ještě o dvě hodiny dřív, tedy ve 14 hodin, začíná vánoční koncert Lounské třináctky v kulturním domě Zastávka v Lounech.

V Zákupech na Českolipsku mají nově 4 veřejné stoly na stolní tenis

Ještě víc kalorií mohou spálit účastníci Štěpánského turnaje ve stolním tenise v Kulturním domě ve Františkově nad Ploučnicí. Začátek je ve 13 hodin.

Pokud si ale chcete ještě naplno užít vánoční atmosféru, pak je tu pozvánka do Severočeského divadla v Ústí nad Labem – na koncert Bendova komorního orchestru a jeho hostů. Koncert začíná v 18 hodin a na úvod bohatého programu zazní dvě skladby Jiřího Antonína Bendy, významného skladatele z 18. století. Právě jeho jméno si před 66 lety zakladatelé orchestru vzali do názvu.

Sváteční varhanní koncert je 26. prosince od 11 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

Klub Renda v Roudnici nad Labem vás pak zve na 20. hodinu na Vánoce v Rendě – je to vánoční koncert skupin Vynález zkázy a Bordo a pořadatelé slibují i tombolu.

Botanická zahrada Teplice

Poslední pozvánka nás zavede do botanické zahrady v Teplicích. Po celé svátky až do 1. ledna 2023 mají všechny děti do 15 let vstup do zahrady za jednu korunu. Otvírací doba je od 9 do 17 hodin s výjimkou 31. prosiunce – to se končí už ve 14 hodin. Proč přijít do zahrady právě teď? Tak například: chtěli byste vidět, jak vypadá plodící banánovník? A víte, že je ideální čas na pozorování ptáků? Ti se totiž stahují ke krmítkům a jsou tak ideální podmínky pro jejich fotografování. To ale samozřejmě zdaleka není všechno, co teplická botanická zahrada návštěvníkům nabízí.

Spustit audio