O třech králích Karlech

25. říjen 2022

Je hezkou matematickou tradicí, že důležité věci tvoří trojici. A protože Britové mají tradici opravdu rádi, také jednu tu trojici mají. Trojici králů se jménem Karel.

Platon měl tři složky duše a pak i tři složky státu a křesťané mají Svatou trojici… Nedávno jmenovaný britský král Karel je také už třetí toho jména – a my se dnes podíváme na ty dva předchozí Karly, aby bylo jasné, na koho že to dnes Windsoři navazují.

První Karel

Karel I. Stuart, král Anglie, Skotska a Irska (vládl 1625-1649, popraven)

Ocitáme se v 17. století a na anglickém trůně sedí Stuartovci. Což je, světe div se, skotská dynastie. (V anglických dějinách obecně nenajdeme moc původně anglických dynastií. I to je taková tradice…). Ale zpět k těm Stuartovcům. Tak tedy léta Páně 1625 se stane králem Karel I. A v zájmu Jeho aktuálního Veličenstva doufejme, že to není nějaké nomen omen, jelikož se mu děly velké nepříjemnosti.

Dřívější králové přišli o hlavu, o moc, o manželky, o iluze… Ale Karel I. – tomu poddaní zrušili rovnou celé království a vyhlásili republiku. Jak se to stalo? V době, kdy na kontinentě zuří třicetiletá válka, v době, kdy ve Francii šermují tři mušketýři, tak právě tehdy se Karel I. střetne s parlamentem. Je to klasický boj o moc, zahalený do ústavněprávní terminologie: podle parlamentu vládne král na základě zákona. Podle Karla vládne král na základě Boží vůle. Neshody přerostou v občanskou válku a božský Karel je poražen armádou parlamentu. A pak je souzen, odsouzen, popraven – a z království se stane republika, v jejímž čele stane Lord Protektor, Oliver Cromwell. Což byla v Anglii docela známá famílie.

Druhý Karel

Karel II. Stuart, král Anglie, Skotska a Irska v korunovačním šatu (vládl 1660-1685)

Smyslem té nové republiky bylo údajně odstranění dřívějšího útlaku a ochrana práv a napravení věcí a tak… Takže je z těch formulací jasné, že to byla diktatura podle všech definic. Běžně se Orwellova Farma zvířat přenáší na Sovětský svaz, ale tehdejší Anglie by to snesla taky. Takže se tenhle republikánský experiment po jedné generaci omrzel a dobří Angličané se rozhodli pro návrat k monarchii. A na kontinentě vyhledali syna toho krále, co si ho popravili, a poprosili ho, aby jim dělal krále on. A syn, světe div se, souhlasil, a převzal po tatínkovi jeho profesi a stal se anglickým králem. A tak se na trůně ocitl Karel II. A v zájmu Jeho aktuálního Veličenstva doufejme, že to není nějaké nomen omen, jelikož se mu děly velké nepříjemnosti.

Karel II. Stuart, král Anglie, Skotska a Irska (vládl 1660-1685)

Tak například Velký mor. Tak se to opravdu jmenuje: Velký mor, protože během jediného roku zemřelo na sto tisíc lidí, a to není málo. A Anglii zachvátila panika a často se mluvilo o tom, že to tak Bůh chtěl a že to je očistný plamen. A tak hned potom, co čert nechtěl, přišel Velký požár. Tak se to opravdu jmenuje: Velký požár Londýna. A při něm za pouhých pět dní shořela ta dřevěná většina hlavního města. A Karel II. tak musel hasit opravdu velké problémy. A pak mu v parlamentu vznikly frakce Toryů a Whigů, aby tam byla ještě horší domluva než před tím. A po tom všem král Karel II. zemřel na mrtvici, a to se mu člověk ani nemůže divit.

A do třetice všeho dobrého

Ale platí, že král je mrtev, ať žije král, protože fyzické tělo hlavy státu je dočasné, ale metafyzické tělo hlavy státu je věčné, a proto Bůh ochraňuj krále, protože i Karlovi III. hrozí někteří republikou a jiní odtržením, a v parlamentu teď bude po rezignaci premiérky taky těžká domluva… Takže Jeho Veličenstvo čekají velké nepříjemnosti…

God save the King!

autoři: Adam Vidner , frv
Spustit audio

Související