Nový spolek obnovuje zahradu na Bořni u Bíliny

19. duben 2022 14:00

Nový spolek obnovuje Bořeňskou zahradu v Bílině, která tam vznikla před 90 lety. V současné době z ní zbývá jen vstupní kamenná brána.

Alpskou zahrádku na úpatí vrchu Bořeň v Bílině vybudoval Franz Kotrba. Návštěvníkům v ní ukazoval krásu místní znělcové hory i alpskou květenu, kterou vysazoval. Dnes tam zbyla jen kamenná vstupní brána. 

Zahrada je hned vedle chaty Bořeň. Zarostlé místo před časem zaujalo malířku původem z Kazachstánu Nadezhdu Gellmundovou, která si při procházkách lesem všimla kamenných zídek, a když se doslechla ještě o bráně, šla ji hledat. „Jak tady všechno bylo zarostlé a šla jsem po té cestičce, neviděla jsem nic než tmavou hmotu. Tráva mi byla pomalu po oči. Ovšem když jsem došla až k bráně, úplně mi vyrazila dech,“ vzpomíná.

Ze zahrady pod Bořní zůstala už jen brána

O svém objevu informovala na sociálních sítích a dočkala se mnoha reakcí místních lidí. „Na ulici mě oslovovali neznámí lidé a říkali, že je to škoda. Mnoho lidí se v Bílině narodilo a nevěděli, že tu něco takového je. I cesta byla zapomenutá,“ dodává Nadezhda Gellmundová.

Nadě se ozval taky bílinský fotograf Miroslav Erben. „Bránu jsem znal už jako malý kluk. Pak jsem na ni pozapomněl. Je to asi dva tři roky, co jsme si s partou lidí dali za úkol to tu vyčistit,“ říká.

Loni na podzim Miroslav a Naďa založili spolek, a záchranu zahrady rozjeli oficiálně. Domluvili se s majitelem pozemku, což jsou Lesy České republiky, zažádali o povolení na kácení náletů a suchých stromů, a taky o příspěvek města.

„Přispěli nám třicet tisíc korun. Ještě jsme je nezačali utrácet, ale chceme z nich zahradu pomalu obnovovat,“ svěřuje se s nejbližšími plány Naďa.

Spustit audio

Související