S pomocí sbírky chce spolek opravit varhany v bohosudovské bazilice

31. prosinec 2020 08:00

Spolek pro záchranu bohosudovských varhan zahájil sbírku na obnovu nástroje v bazilice Panny Marie Sedmibolestné v Krupce – Bohosudově.

Barokní varhanní skříň pochází z roku 1734. Je zdobena plastikami krále Davida, patronky hudby svaté Cecilie a anděly s nástroji. Samotný nástroj nahradily začátkem 20. století pneumatické varhany firmy Schiffner.

Varhany jsou téměř v původním stavu, bez nějakých významných zásahů nebo oprav. V současnosti jsou ale znečištěné, zčásti nefunkční a zejména výzdobu skříně poškozuje červotoč. Nástroj je proto nutné rozebrat a opravit.

Náklady na jejich opravu předběžně odhaduje na zhruba tři miliony korun. Částku upřesní až restaurátorský záměr.

Podle spolku význam těchto varhan přesahuje hranice regionu – jde totiž o jedny z nejzachovalejších varhan firmy Schiffner, která vyrobila nástroje třeba i pro katedrálu svatého Víta na Pražském hradě.

Michal Doubek, Jan Macek, Adam Bubník a Marek Kouřimský, bývalí žáci a studenti Biskupského gymnázia v Bohosudově, tvůrci webové stránky www.varhanybohosudov.cz

Jejich význam je i v umístění – bazilika se před dvěma lety stala národní kulturní památkou – Bohosudov je pak součástí Krupky, která se loni stala součástí chráněné hornické krajiny UNESCO. Samotná bazilika je významným poutním místem – až do konce 19. století byla nejnavštěvovanější mariánskou svatyní v severních Čechách – poutním místem je dodnes.

Zájemci mohou na opravu přispět zasláním libovolné částky na účet. Mohou si také adoptovat jednotlivé pedály nebo píšťaly. Podrobnosti najdou na webu Bohosudovské varhany.

Spustit audio

Související