Nové hřiště na ústeckém Skřivánku nebude. Proti je obvodní radnice i lidé, kteří v blízkosti místa bydlí

18. červenec 2019 13:00

Z 21 návrhů na rozdělení pěti milionů korun z rozpočtu města Ústí nad Labem obyvatelé podpořili 16. Seznam se ale ještě zúžil poté, co některé záměry obyvatel nezískaly souhlas obvodních radnic.

Eliška Pixová dala městu návrh, že by na Skřiváku, poblíž aleje naproti Domu techniky, mohlo zřídit hřiště pro větší děti. A to přes to, že naproti už jedno hřiště je.

„To hřiště, které tu je, je naprosto nedostačující. Je spíš pro menší děti. Ty starší tam chodí, hýbou se, ale ty herní prvky ničí,“ vysvětluje Pixová.

Začátkem května Kateřina Kulhánková z odboru strategického rozvoje magistrátu paní Pixové napsala, že hřiště stát bude, protože pro něj lidé hlasovali.

V tu dobu to ale nebylo vůbec jisté – po elektronickém hlasování totiž odbor žádal o názor obvody – většinou se totiž jednalo o pozemky, které mají ve správě.

Koncem června se pak Eliška Pixová dověděla, že centrální obvod rozhodl, že hřiště nebude, a to kvůli nesouhlasu lidí z okolí i proto, že nedaleko je jiné hřiště.

Podle obvodní radnice už podobný návrh jednou neprošel

Eliška Pixová si myslí, že úřady její záměr nepochopily. Místostarostka centrálního obvodu Marie Jakubcová za Ústecké fórum občanů to vidí jinak.

„Než paní Pixová podala podnět na magistrát, tak jsme s ní osobně jednali a bylo jí vysvětleno, proč nelze v těchto místech další hřiště zřídit. Úřad městského obvodu Ústí nad Labem – město si dělá svou participaci, a paní Pixová už sem podobný návrh dávala a už ten jí byl tehdy zamítnut.“

Podle Jakubcové by se podobným případům předešlo, kdyby magistrát názor obvodů zjišťoval před veřejným elektronickým hlasováním.

Náměstek primátora Pavel Tošovský z ODS pro příští rok připravuje změnu hodnocení záměrů hlavně proto, aby se celý proces zrychlil. Chce také předcházet komunikačním šumům mezi magistrátem a předkladateli návrhů.

Spustit audio

Související