Nová výstava v teplické botanické zahradě mapuje posledních 20 let její existence

21. červen 2022 08:25

Vyrostla nám do krásy. Tak se jmenuje nová výstava v teplické botanické zahradě, která mapuje posledních 20 let její existence. Připomíná také dobu, kdy zahradníci ve sklenících na zimu schovávali lázeňské palmy.

Nová venkovní instalace představí historii teplické botanické zahrady. Zahrada sice v současné podobě vznikla před 20 lety, její historie je ale mnohem delší. Výstava se návštěvníkům botanické zahrady otevře 22. června.

„Chodím sem vždy s přítelem nebo s rodinou. Mám moc ráda zahradu, dělám i u sebe na zahradě,“ konstatuje Nikola Vohánková, která před pár dny nastoupila do botanické zahrady na letní brigádu. Teď s motyčkou vybírá plevel na cestě, u které stojí výstavní panely.

Botanická zahrada v Teplicích připravila venkovní výstavu o své historii

I pro ni je prý venkovní výstava příležitostí, jak se seznámit s historií Botanické zahrady Teplice. Původně, koncem 19. století, to byla zásobárna květin pro lázně nebo místo pro přezimování lázeňských palem. Pak městské zahradnictví přešlo pod technické služby, které skleníky v roce 1975 otevřely k prohlídkám.

Před 20 lety město Teplice založilo samostatnou botanickou zahradu s komplexem nových skleníků. Posledních 25 let tady prožila zahradnice Martina Jirsová. „Zažila jsem tu celou tu přestavbu, kdy tu řádily bagry – byly tu haldy zeminy. A teď už jen vzkvétáme,“ usmívá se.

Před budovou botanické zahrady je v současnosti k vidění 17 oboustranných stojanů.

Botanická zahrada v Teplicích připravila venkovní výstavu o své historii

„Veškeré fotografie a texty jsou od našich současných i bývalých zaměstnanců. Je tam zmapované to, jak se měnil areál zahrady i to, jak se měnili lidé – některé kolegyně tady totiž pracují třeba už 25 let. Je také vidět třeba to, jak tady tu botanickou zahradu její bývalý ředitel Jiří Haager s Jaroslavem Kuberou, tehdejším primátorem Teplic, otevírali – jak si zapálili cigaretu uvnitř skleníku,“ popisuje ředitel teplické botanické zahrady Petr Šíla.

Spustit audio

Související