Domácí pečenáče
Máte víc kapřího masa, než stačíte při štědrovečerní večeři sníst? Můžete ho zamrazit nebo můžete připravit pečenáče, která pak na Silvestra jako když najdete.
Ingredience
- kapří maso
- sůl
- mletá sladká paprika, mletý pepř
- hladká mouka
- tuk na opečení
- na lák: cibule, sterilovaná okurka, naložená kapie, bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko, sůl, trochu octa nebo suchého bílého vína, trochu oleje
Postup:
- Opláchnuté a osušené maso v úhledných kouscích osolíme, mírně opepříme a obalíme v mouce okořeněné mletou paprikou.
- Takto připravené kousky opečeme ze všech stran v rozehřátém tuku, vyndáme na talíř a necháme vystydnout.
- Na lák svaříme vodu s octem nebo vínem a kořením, přidáme připravenou zeleninu, necháme přejít var, vypneme a přidáme olej.
- Vystydlé rybí kousky skládáme do široké sklenice, zalíváme lákem a prokládáme zeleninou. Pečenáče by měly být ponořené. Uzavřeme a necháme v ledničce 2-3 dny proležet. Pokud budeme konzumovat hned, použijeme lák horký, pokud budeme sterilovat, použijeme lák vystydlý.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.