Litý beránek

Beránka v různých podobách můžete koupit – ale domácí je domácí… 

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 dl oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • půl kypřicího prášku nebo půl kypřicího prášku do perníku
  • čokoládová poleva
  • strouhaný kokos, mandle na oči
  • tuk a mouka do formy

Postup:

  1. Pečlivě vymažeme formu a vysypeme ji moukou.
  2. Smícháme vejce, cukr, olej a mléko.
  3. Tekutou směs vlijeme do mouky s kakaem a kypřicím práškem, promícháme a vlijeme do připravené formy.
  4. Pečeme ve středně předehřáté troubě, po asi půlhodině uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené. Pokud ne a svrchu už se připéká, zakryjeme ho listem pečicího papíru.
  5. Upečeného beránka necháme chvíli ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vystydnout.
  6. Polevu připravíme podle návodu, beránka s ní polijeme, pak posypeme kokosem a oči vytvoříme z oloupané rozpůlené mandle.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.