Valašská kyselica

Je tak vydatná, že poslouží jako celé jídlo.

Ingredience
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 konzerva červených fazolí – obsah 400 g
  • 4-5 brambor
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř, kmín, 1 bobkový list
  • 4 lžíce kysané smetany
  • hrst sušených švestek

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Zaprášíme moukou a osmahneme na světlou jíšku.
  3. Přilijeme 1,5 litru vody nebo – ideálně – uzeného vývaru, rozmícháme, přidáme pokrájené kysané zelí, podle potřeby osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a bobkovým listem a vaříme. Přidáme sušené švestky.
  4. Kostičky brambor vaříme zvlášť v osolené vodě, pokud bychom je vařili najednou se zelím, zůstávají dlouho tvrdé.
  5. Když jsou brambory i zelí uvařené, smícháme je, přidáme ocezené sterilované fazole a necháme je prohřát.
  6. Na talíři doplníme lžicí kysané smetany.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.