Valašská kyselica
Je tak vydatná, že poslouží jako celé jídlo.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 1 konzerva červených fazolí – obsah 400 g
- 4-5 brambor
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř, kmín, 1 bobkový list
- 4 lžíce kysané smetany
- hrst sušených švestek
Postup:
- V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek.
- Zaprášíme moukou a osmahneme na světlou jíšku.
- Přilijeme 1,5 litru vody nebo – ideálně – uzeného vývaru, rozmícháme, přidáme pokrájené kysané zelí, podle potřeby osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a bobkovým listem a vaříme. Přidáme sušené švestky.
- Kostičky brambor vaříme zvlášť v osolené vodě, pokud bychom je vařili najednou se zelím, zůstávají dlouho tvrdé.
- Když jsou brambory i zelí uvařené, smícháme je, přidáme ocezené sterilované fazole a necháme je prohřát.
- Na talíři doplníme lžicí kysané smetany.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.