Ořechový věnec
Místo martinských rohlíčků…
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce majonézy
- 40 g másla
- 200 ml mléka
- sáček sušeného droždí a špetka soli
- vlašské ořechy, cukr podle chuti a trochu mléka
Postup:
- Do mísy dáme obě mouky, špetku soli, sušené droždí, oba cukry a promícháme.
- Máslo rozpustíme, vlijeme do mléka a zaděláme těsto – ještě přidáme majonézu.
- Necháme v teple pod utěrkou vykynout.
- Mezitím připravíme ořechovou náplň – část ořechů rozmixujeme ne úplně do hladka a část rozsekáme jen nahrubo. V kastrolku rozmixované ořechy zalijeme mlékem, osladíme a krátce povaříme.
- Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní a stočíme. Pak podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme až do kraje. Oba prameny stočíme do spirály a tu zatočíme do kruhu. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Krájíme až po zchladnutí, případně ještě můžeme poprášit cukrem moučkou.
Související
-
Bílkový ořechový dort
Suroviny: 7 vajec, 180 g cukru moučky, 180 g mletých ořechů, tuk a mouka na formu, šlehačka nebo krém podle chuti na ozdobu.
-
Ořechový chlebíček z bílků
Nechte si poradit, co dobrého se dá vytvořit se zbylými bílky z přípravy jiného jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.