Prejt se zelím
Pro domácí přípravu volíme vepřový ořez nebo bůček, na zabijačce se používá ještě srdce a plíce.
Ingredience
- 500 g vepřového ořezu nebo bůčku
- 70 g vepřových jater
- 2 rohlíky
- masový vývar
- česnek, pepř, zázvor, nové koření, majoránka
- sůl
- sádlo do pekáčku
Postup:
- Maso a játra uvaříme zvlášť. Vodu na játra nesolíme.
- Maso, játra a rohlíky namočené ve vývaru umeleme a chceme-li prejt jemný, umeleme to dvakrát. Promícháme.
- Pomleté maso okořeníme směsí mletého pepře, zázvoru a nového koření – měla by stačit kávová lžička. K masu ještě rozemneme hrstku majoránky a přidáme 1-2 utřené česneky. Podle chuti osolíme – raději méně, protože při pečení se část tekutiny odpaří a chuť bude výraznější.
- Hotový prejt dáme do sádlem vymazaného pekáčku a zakryté pečeme hodinu při nižší teplotě – 120 stupňů Celsia. V závěru pekáček odklopíme, zvýšíme teplotu na 175 stupňů a čtvrthodiny dopékáme do zlatova.
- Podíváme s kysaným zelím a vařenými bramborami.
Související
-
Zapečený prejt
Jadrné a jednoduché... Suroviny a postup:Uvaříme brambory, oloupeme a rozmačkáme. Polovinu jich dáme do sádlem vymazané zapékací mísy, zakryjeme okapaným kysaným ze...
-
Pohankovovločkový prejt
Pohanku chválíme...Suroviny a postup:Na dvou lžících oleje osmahneme 1 nakrájenou cibuli a rozdrobíme na ni dvě kostičky droždí a mícháme. Když se droždí rozpustí, ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.