Klasické linecké
Celé kouzlo je v dodržení poměru surovin a ten zní 3:2:1...
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1-2 žloutky – podle velikosti
- citronová kůra
- rybízová marmeláda
- cukr moučka na poprášení
Postup:
- K prosáté mouce přidáme cukr, žloutek a máslo a rychle nejprve nožem, pak rukama zpracujeme těsto. Rychle proto, aby se máslo příliš nezahřálo.
- Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme do chladu aspoň na hodinu, ale klidně i přes noc. Pokud děláme větší dávku, odebíráme si těsto postupně.
- Těsto rozvalujeme na 2 mm, vykrájíme žádané tvary a polovině vykrojených tvarů ještě vykrojíme otvor, aby pak byla vidět marmeláda.
- Narovnáme na pečicí papír na plechu a dáme do středně předehřáté (!) trouby a hlídáme!
- Zchladlé plné tvary namažeme marmeládou, tvary s otvorem poprášíme cukrem moučkou a přiklopíme jimi ty namazané základy.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka