Linecké kraslice

Oprášíme vánoční recepty a koledníci budou mít radost!

Ingredience
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • případně lžíce mléka
  • čokoládová pomazánka

Postup:

  1. Máslo rozsekáme nožem, přidáme žloutek, cukr, mouku a citronovou kůru a rychle zpracujeme do těsta. Je-li příliš drobivé, přidáme lžíci mléka. Zabalíme do mikrotenu a dáme odpočinout do ledničky.
  2. Těsto vyválíme na výšku ani ne půl cm, vykrájíme kraslice, přeneseme na pečicí papír na plechu a polovině ještě vykrojíme střed – buď ve tvaru kolečka nebo hvězdičky, srdíčka nebo oválu...
  3. Ve středně předehřáté troubě upečeme do světle růžova.
  4. Zchladlé kraslice potřeme čokoládovou pomazánkou (nebo marmeládou) a přiklopíme tvarem s vykrojeným středem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.