Linecké kraslice
Oprášíme vánoční recepty a koledníci budou mít radost!
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1 žloutek
- citronová kůra
- případně lžíce mléka
- čokoládová pomazánka
Postup:
- Máslo rozsekáme nožem, přidáme žloutek, cukr, mouku a citronovou kůru a rychle zpracujeme do těsta. Je-li příliš drobivé, přidáme lžíci mléka. Zabalíme do mikrotenu a dáme odpočinout do ledničky.
- Těsto vyválíme na výšku ani ne půl cm, vykrájíme kraslice, přeneseme na pečicí papír na plechu a polovině ještě vykrojíme střed – buď ve tvaru kolečka nebo hvězdičky, srdíčka nebo oválu...
- Ve středně předehřáté troubě upečeme do světle růžova.
- Zchladlé kraslice potřeme čokoládovou pomazánkou (nebo marmeládou) a přiklopíme tvarem s vykrojeným středem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.