Vepřové kuličky v rajské omáčce
Nemusí být rajská jen s hovězím...
Suroviny:
500 g vepřového plecka
1 vejce
hrst strouhanky
3-4 lžíce mléka
1 cibule
3 stroužky česneku
pepř
sůl
hladká mouka
olej
150 ml pasírovaných rajčat
dobromysl, špetka tymiánu
Postup:
- Maso umeleme, přidáme vejce, strouhanku zvlhčenou mlékem, utřený česnek, sůl a pepř a tvoříme kuličky menší než pingpongový míček. Obalíme je v hladké mouce.
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, opečeme na tom masové kuličky ze všech stran, zalijeme horkou vodou, přidáme pasírovaná rajčata, osolíme, okořeníme dobromyslem a špetkou tymiánu a udusíme do měkka.
- Kdo chce hladkou omáčku, vyndá nakonec kuličky na teplý talíř a omáčku rozmixuje.
Související
-
Rajská polévka s řapíkatým celerem
Obsahem vitamínů C, B, A, E a minerálů je řapíkatý celer pro naše zdraví oprávněně jednou z tzv. superpotravin.
-
Rajské fazole
Jestli se tak jmenují podle rajského pyré, nebo podle rajské chuti – to už necháme na vás.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.