Zeleninový guláš s hlívou ústřičnou. Dobrota, na které si určitě pochutnají nejen vegetariáni
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_16x9_tablet/public/images/03732549.jpeg?itok=1HiCIrQK)
Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky. Plný talíř voňavého guláše, k tomu kousek chleba a půllitr piva - už se vám sbíhají sliny?
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya" (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš.
V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku, která není NIKDY zahušťována moukou. Uvařit si ale můžete i bezmasou variantu guláše!
Suroviny:
500-600 g hlívy ústřičné, 3-4 ks stroužky česneku, 2 ks bobkové listy, 2 ks větší cibule, 1 mladá cuketa, 1 paprika, 2 lžíce sádla (nebo odpovídající množství oleje), 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička mletého chilli, pár kuliček nového koření, kmín, pepř, sůl
Postup:
Na sádle (vegetariáni na oleji) osmahneme dotmava na kostičky pokrájenou cibuli.
Přidáme očištěnou a pokrájenou hlívu, okmínujeme a chvilku restujeme.
Zaprášíme paprikou, přidáme na kostičky pokrájenou cuketu a na proužky nakrájenou papriku, dále vývar, utřený česnek a koření.
Osolíme dle chuti a dusíme doměkka, kdo chce, může zahustit jíškou.
Guláš ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem. Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě se blíží maďarskému perkeltu.
Základem guláše vařeného u nás je cibule, která se smaží na sádle nebo rostlinném oleji. K tomu se přidá maso a mletá paprika, které se zpravidla orestují, pak se přidá rajčatový protlak a poté se vše zaleje, hovězím, příp. zvěřinovým vývarem či vodou a dusí do měkka.
Související
-
Vepřové maso s hlívou ústřičnou nejen výborně chutná, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví
Pokud máte chuť na maso s houbami a neměli jste letos v lese štěstí, můžete si pomoci výbornou hlívou ústřičnou, kterou koupíte prakticky všude téměř po celý rok.
-
Rybí filé s hlívou ústřičnou. Netradiční spojení chutí ryb a hub
Houby sice v lesích příliš nerostou, ale hlívu ústřičnou si můžete koupit prakticky skoro v každém obchodě ovocem a zeleninou. Hlíva ústřičná nejen, že výborně chut...
-
Těstoviny s hlívou ústřičnou. Nejen že chutnají, ale mají...
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které potřebuje a které p...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.