Zelí po šarišsku
A nezapomeňte aspoň trochu kysaného zelí sníst i zasyrova!
Suroviny:
500 g kysaného zelí
500 g brambor
250 g uzeného masa
2 cibule
2 lžíce sádla
50 g slaniny
1 lžíce hladké mouky
1 malá konzervička rajského protlaku
150 ml smetany
sůl
Postup:
- Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
- Nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci sádla, přidáme zelí, protlak, rozpečenou slaninu a nakrájené uzené maso, mírně podlijeme a dusíme.
- Ze lžíce sádla a mouky usmažíme růžovou jíšku.
- K podušenému zelí přidáme na kostičky nakrájené brambory, podle chuti dosolíme, tekutinu zahustíme jíškou a dovaříme, až jsou brambory měkké.
- V závěru přidáme smetanu a necháme krátce povařit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.