Povidlová vánoční omáčka

Pozdrav ze staročeské kuchyně.

Suroviny:

3 vrchovaté lžíce švestkových povidel

1 lžíce másla

1,5 lžíce hladké mouky

4 hřebíčky

půl bobkového listu

1 kávová lžička skořice

podle chuti cukr

hrst rozinek

hrst sušených švestek

hrst spařených a oloupaných mandlí

sůl

Postup:

  1. Ze lžíce másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku a rozvaříme ji v litru vody. Osolíme.
  2. Přidáme povidla, hřebíčky, skořici, bobkový list, rozinky, mandle a sušené švestky, podle chuti osladíme. Rozmícháme do hladka a provaříme.
  3. Podáváme s plátkem uzeného masa a bramborovými knedlíky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.