Povidlová vánoční omáčka
Pozdrav ze staročeské kuchyně.
Suroviny:
3 vrchovaté lžíce švestkových povidel
1 lžíce másla
1,5 lžíce hladké mouky
4 hřebíčky
půl bobkového listu
1 kávová lžička skořice
podle chuti cukr
hrst rozinek
hrst sušených švestek
hrst spařených a oloupaných mandlí
sůl
Postup:
- Ze lžíce másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku a rozvaříme ji v litru vody. Osolíme.
- Přidáme povidla, hřebíčky, skořici, bobkový list, rozinky, mandle a sušené švestky, podle chuti osladíme. Rozmícháme do hladka a provaříme.
- Podáváme s plátkem uzeného masa a bramborovými knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.