Povidlová vánoční omáčka

Pozdrav ze staročeské kuchyně.

Suroviny:

3 vrchovaté lžíce švestkových povidel

1 lžíce másla

1,5 lžíce hladké mouky

4 hřebíčky

půl bobkového listu

1 kávová lžička skořice

podle chuti cukr

hrst rozinek

hrst sušených švestek

hrst spařených a oloupaných mandlí

sůl

Postup:

  1. Ze lžíce másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku a rozvaříme ji v litru vody. Osolíme.
  2. Přidáme povidla, hřebíčky, skořici, bobkový list, rozinky, mandle a sušené švestky, podle chuti osladíme. Rozmícháme do hladka a provaříme.
  3. Podáváme s plátkem uzeného masa a bramborovými knedlíky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.