Králičí játra na pórku (2 porce)

od Honzy Černého se ženou Aničkou z Velvar

Suroviny: Dvojí játra, 1 asi 10 dkg těžký pórek, 2 lžíce oleje, lžíce worcestru, půl lžičky sladké mleté papriky, kdo rád, přidá i mletý zázvor, dále ocet a máslo.

Pracovní postup: Játra poprášíme paprikou (pro "zázvoristy" přidáme na špičku nože zázvoru), zakapeme worcestrem a dáme nejméně na hodinu odležet do lednice. Pórek očistíme, rozdělíme na bílou a zelenou část a nakrájíme šikmo na proužky. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, v té rychle - asi půl minuty - opražíme játra z obou stran. Sundáme je z pánve a uložíme v teple. Na pánev přidáme druhou lžíci oleje, rozpálíme a dáme zelený pórek, necháme 2-3 minuty zavadnout, vrátíme játra (podle potřeby dodáme 1-2 lžíce horké vody) a zakryjeme. Dusíme asi 5 minut. Pak přidáme bílou část pórku, lžičku másla a zastříkneme octem a po půl minutě vypneme vařič, necháme asi 3 minuty "dojít". Játra jsou měkká, pěkně do hněda opečená, málo šťávy. Solíme až na talíři, podáváme s bramborem a zeleninovým salátem - výborný je hlávkový salát se zálivkou z jogurtu nebo kyselého mléka. Je možné přidat i tatarskou omáčku.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS ÚSTÍ NAD LABEM!

Každý uveřejněný recept ohodnotíme pěknou publikací věnovanou právě vaření!

Můžete psát na adresu Český rozhlas, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem (heslo RECEPT) nebo na e-mailovou adresu stanislava.bradlova@ul.cro.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.