Boršč v tlakovém hrnci

Suroviny: 200 g předního hovězího masa, 1 liberecký nebo dietní párek, 1 červená řepa, čtvrt hlávky bílého zelí, 1 cibule, 1 mrkev, asi 4 lžíce másla, 2 lžíce hl.mouky, (1 bujónová kostka), cukr, ocet, sůl, kysaná smetana.

Postup: Maso zalijeme sklenkou studené vody, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev vcelku, sůl, uzavřeme a hodinu vaříme. Vedle uvaříme červenou řepu, oloupeme a nakrájíme na kostičky, ty vložíme na lžíci másla, zakápneme octem a osmahneme. Uvařené maso a mrkev nakrájíme na kousky, nakrájené zelí spaříme horkou vodou a přidáme k masu a mrkvi, povaříme 15 minut. Mezitím připravíme ze zbytku másla a hladké mouky světlejší jíšku, zahustíme s ní polévku, přidáme nakrájenou uzeninu a červenou řepu, krátce povaříme, chuť doladíme octem, špetkou cukru, solí a podáváme s kopečkem kysané smetany.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.