Bouillabaisse – francouzská rybí polévka

Suroviny: Půl kg různých ryb, půl kg různých mořských korýšů a měkkýšů bez krunýřů, čtvrt kg rajčat, 1 pórek, 1-2 brambory, půl zeleninového fenyklu, půl cibule, 2 stroužky česneku, půl litru vody a čtvrt litru rybího vývaru, l,5 lžíce olivového oleje a bohatá směs koření: lžička sekané petrželky, sůl, pepř, trochu šafránu, kousek pomerančové kůry, na špičku nože fenyklu – semínek, trochu provensálského koření a půl bobkového listu. Na omáčku rouille, která se podává zároveň: 50 g majonézy, 1-2 stroužky česneku, lžička mleté sladké papriky, trochu chilli mletého a kousek chilli papričky čerstvé, trochu mletého kmínu, lžička citronové šťávy, 3 lžičky olivového oleje, sůl.

Postup: V kastrolu na oleji lehce opečeme nakrájený pórek, fenykl, cibuli, česnek, petrželku a bobkový list. Zalijeme vodou a vývarem, přidáme předem spařená, sloupnutá a nakrájená rajčata bez jadérek, provensálské koření, semínka fenyklu a pomeranč. kůru, povaříme půl hodiny, přidáme nakrájené brambory, vaříme asi 10 minut, pak přidáme maso a korýše, šafrán, sůl, pepř a krátce povaříme. Vyjmeme bobkový list a pomerančovou kůru, podáváme s opečenou bagetou a omáčkou rouille.

Omáčka rouille: Rozmačkáme česnek a smícháme s olejem, majonézou a kořením.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.