Zelenina s holandskou omáčkou

U nás méně obvyklé, ale dobré… Suroviny a postup: Uvaříme asi tři čtvrtě kg zeleniny – květák, černý kořen, chřest nebo brokolice nebo kombinace některých druhů; vaříme v osolené vodě a vcelku. Mezitím uděláme světlou jíšku ze dvou neplných lžic másla a stejného množství hladké mouky, zalijeme asi půl litrem mléka a rozvaříme dohladka – stále mícháme, pak osolíme, mírně opepříme a přidáme i strouhaný muškátový oříšek, zakápneme citronem a nakonec vmícháme 2 žloutky a už nevaříme. Zeleninu dáme okapat, pak ji rozdělíme na porce a na talíři přelijeme teplou holandskou omáčkou. Příloha – vařené brambory.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.