Zelenina s holandskou omáčkou
U nás méně obvyklé, ale dobré… Suroviny a postup: Uvaříme asi tři čtvrtě kg zeleniny – květák, černý kořen, chřest nebo brokolice nebo kombinace některých druhů; vaříme v osolené vodě a vcelku. Mezitím uděláme světlou jíšku ze dvou neplných lžic másla a stejného množství hladké mouky, zalijeme asi půl litrem mléka a rozvaříme dohladka – stále mícháme, pak osolíme, mírně opepříme a přidáme i strouhaný muškátový oříšek, zakápneme citronem a nakonec vmícháme 2 žloutky a už nevaříme. Zeleninu dáme okapat, pak ji rozdělíme na porce a na talíři přelijeme teplou holandskou omáčkou. Příloha – vařené brambory.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.