Dvoubarevné řezy

Když se nemůžete rozhodnout, jestli řezy kakaové nebo světlé… Suroviny: 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 120 g cukru, 160 g polohrubé mouky s půlkou lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, tuk a mouka na plech, cukr moučka dle potřeby a pikantní marmeláda. Postup: Žloutky ušleháme s vodou, přidáme polovinu cukru a stále šleháme do pěny. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh a do žloutkové pěny střídavě vmícháme mouku s prosátým práškem a sníh. Polovinu těsta pak oddělíme a obarvíme kakaem. Pečicí nebo pergamenový papír ještě přetřeme tukem, poprášíme moukou, na polovinu rozprostřeme světlé těsto, na polovinu tmavé a v dobře rozehřáté troubě upečeme. Pak posypeme čistou utěrku cukrem moučkou, na ni obrátíme plech s upečeným piškotem a hned z něj stáhneme papír. Necháme prostydnout, pak rozkrájíme na dva pruhy světlé a dva tmavé, potřeme marmeládou a složíme na sebe, aby se barvy střídaly. Můžeme ozdobit libovolnou polevou, marcipánovými ozdobami, čokoládou …

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.