Frgály
Zase jedny frgále… Suroviny a postup: Připravíme kvásek ze 100 g droždí, kostky cukru a trochy vlahého mléka, pak s ním zaděláme těsto – 1 kg polohrubé mouky se lžičkou soli, 9 kostek cukru rozpuštěných v asi půl litru vlahého mléka (z něj si odebereme na kvásek), 6 žloutků, 25 dkg rozpuštěného, ale ne horkého másla (nebo půl na půl s herou). Z vykynutého těsta uděláme 9-10 bochánků, znovu je dáme kynout, pak rozválíme na placky, ještě necháme odpočinout a pak namažeme podle chuti – ochucený tvaroh, povidla, hrušková povidla, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem a upečeme. Zchladlé koláče jemně přelijeme rozpuštěným máslem nebo herou nebo směsí s trochou rumu.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.