Frgály
Zase jedny frgále… Suroviny a postup: Připravíme kvásek ze 100 g droždí, kostky cukru a trochy vlahého mléka, pak s ním zaděláme těsto – 1 kg polohrubé mouky se lžičkou soli, 9 kostek cukru rozpuštěných v asi půl litru vlahého mléka (z něj si odebereme na kvásek), 6 žloutků, 25 dkg rozpuštěného, ale ne horkého másla (nebo půl na půl s herou). Z vykynutého těsta uděláme 9-10 bochánků, znovu je dáme kynout, pak rozválíme na placky, ještě necháme odpočinout a pak namažeme podle chuti – ochucený tvaroh, povidla, hrušková povidla, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem a upečeme. Zchladlé koláče jemně přelijeme rozpuštěným máslem nebo herou nebo směsí s trochou rumu.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.