Domažlické posvícenské koláče

Na návštěvě v Domažlicích… Suroviny a postup: Zaděláme těsto z 1 kg hl.výběrové mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg tuku (půl na půl máslo a olej), lžičky soli, 4 žloutků, citrónové kůry a 6 dkg droždí (buď suché nebo předem připravíme kvásek z trochy oslazeného mléka. Dáme kynout, z pečicího papíru si vystřihneme kola o průměru talíře, na který budeme koláče dávat, vykynuté těsto rozdělíme, vyválíme na velikost papíru a znovu necháme kynout. Namažeme tvarohovou nádivkou (tvaroh osladíme, přidáme vejce a místo mléka smetanu, neměla by chybět citrónová kůra), ozdobíme rozinkami namočenými v rumu nebo rumem naředěnými švestkovými povidly, okraje pomažeme rozkvedlaným vajíčkem s upečeme.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.