Chřestová polévka s máslovou jíškou
Chřestová polévka není jednoduchá… Suroviny a postup: Čtvrt kg chřestu sloupneme, dřevnatější část nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Když jsou kousky měkké, vyndáme je a prolisujeme zpátky do vývaru. Vršky uvaříme zvlášť a vývar z nich ještě přilijeme do polévky. Tu zahustíme máslovou jíškou (vrchovatá lžíce másla a 2 lžíce hl.mouky), povaříme a pak do polévky přidáme zvlášť uvařené chřestové vršky, na závěr vmícháme půl šálku sladké smetany s 1 žloutkem na zjemnění, okořeníme muškátovým květem, zdobíme sekanou petrželkou.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.