Brambory zapečené se sýrem a olivami

Jednoduchá příprava a překvapivě dobrý výsledek.

Suroviny:
brambory – množství podle hladu a počtu strávníků
slaný bílý sýr – tzv. balkánský (bulharské sirene, řecká feta)
černé olivy
olivový olej

Postup:

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky – asi půl cm.

2. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme olejem, na dno naklademe plátky brambor, na ně tenké plátky balkánského sýra a přidáme černé olivy. Je lepší je rozkrájet, líp se pak vrství. Opakujeme vrstvu brambor, sýra, oliv a končíme bramborami. Zakapeme olejem a dáme do vyhřáté trouby péci. Není potřeba solit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.