Kapr po čínsku
Českému kaprovi dobře sluší i trochu exotičtější úprava než klasický trojobal, který přidává prázdné kalorie v podobě strouhanky a tuku.
Suroviny:
4 porce kapra
3 jarní cibulky i s natí nebo 1 cibule
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy
půl lžičky mletého zázvoru nebo lžička strouhaného čerstvého
půl lžičky cukru
glutasol
olej na smažení
Postup:
1. Kapra rozkrájíme na kousky o velikosti sousta.
2. Umícháme marinádu z usekaných cibulek, sójové omáčky, citronové šťávy, hořčice a koření.
3. Do marinády vložíme kousky kapra a dáme na hodinku odležet do chladu.
4. Pak kapra vyjmeme, necháme přes síto krátce okapat a mírně oschlé kousky zprudka smažíme v rozehřátém oleji ze všech stran.
5. Opečené maso vyndáme na teplý talíř, do oleje vlijeme zbylou marinádu, krátce povaříme a vrátíme do ní opečeného kapra.
6. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.