Rýžový nákyp s tvarohem

Je to poklad ze starších kuchařek, kdy bylo na vaření víc času, ale vynaložená práce se vrací v uznání strávníků.

Suroviny:
150 g rýže
3 čtvrtě litru mléka
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
250 g měkkého tvarohu
3 vejce
50 g másla
hrst rozinek
3 lžíce pikantního džemu
špetka soli
máslo do zapékací mísy

Postup:

1. Rýži na cedníku prolijeme horkou vodou a vložíme do mléka, přidáme lžíci cukru, špetku soli a uvaříme kaši. Necháme vystydnout.

2. Tvaroh utřeme s máslem, žloutky, cukrem a vanilkovým cukrem. Pak vmícháme rozinky a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

3. Vystydlou rýžovou kaši dáme do vymazané zapékací mísy, povrch potřeme pikantním džemem a rozprostřeme na něj tvarohovou hmotu.

4. Ve středně předehřáté troubě upečeme.

5. Podáváme s kompotem, můžeme ještě poprášit skořicí.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.