Špecle se zelím
Docela příjemný oddech po velikonočním hodování…
Suroviny:
půl sáčku špeclí
čtvrt hlávky zelí
1 cibule
2-3 lžíce másla
kmín
sůl
případně kousek slaniny
Postup:
1. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nadrobno nakrájené bílé zelí, osolíme, okmínujeme, trochu podlijeme a dusíme – nakonec by tekutina měla zmizet a zelí by mělo být jemně připražené.
2. Uvedeme do varu dostatečné množství vody, osolíme a vhodíme půl sáčku špeclí. Můžete je také připravit doma (400 g hladké mouky, 4 vejce, šálek mléka, kousíček másla a sůl, někdy se přidává i muškátový oříšek), ale je to zbytečně pracné, špagety si taky neděláme doma.
3. Do uvařených scezených špeclí vmícháme zelí a hned podáváme. Na jednotlivé porce ještě můžeme dát nakrájenou rozpečenou slaninu, ale není to nutné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.